"Jonge automatiseerders aanvaarden vaak te snel een baan. Ze zijn niet kritisch genoeg op het uiterlijk vertoon, waarmee bedrijven hen naar een contract lokken." Dit zei dr. R. Jeurissen tijdens de nationale carrièrebeurs in de Amsterdamse Rai. Op deze beurs bleek dat veel studenten niet gerust zijn op een onbezorgde carrière in de IT.
Beursorganisator Memory Productions had enkele topmensen uit de IT-branche uitgenodigd om over de arbeidsmarkt te discussiëren. Jeurissen, werkzaam aan Universiteit Nijenrode, waarschuwde de studenten tijdens dit forum voor de minder fraaie werkelijkheid die achter de aangeboden lease-auto schuilt. "Werkzoekenden moeten niet alleen met de wervers praten. Ze zouden een dag bij de toekomstige werkgever langs moeten gaan, even met de werknemers praten", aldus Jeurissen. Op deze manier krijgen de starters op de arbeidsmarkt een beter beeld van de onderneming. Jeurissen discussieerde met bestuursvoorzitter A. Lundqvist van IBM Nederland, directeur P. De Kam van het Automatiseringscentrum, A Nieuwenhoven van KPN en woordvoerder J. van Grieken van Cap Gemini.
Toekomst
De aanwezige studenten konden van de gelegenheid gebruik maken werkgevers met vragen te bestoken. Hierdoor kwam een aardige discussie op gang. De studenten lijken in de automatiseringsbranche verzekerd van een baan. Niet voor niets had de discussie als thema ‘de solliciterende werkgever’. Wie denkt dat studenten door de gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onbezorgd aan een carrière beginnen, vergist zich. De toekomstige werknemers uitten tijdens de beurs hun zorgen. Want, zo wilden enkele vragenstellers weten, hoe is de situatie op de arbeidsmarkt over vijf jaar? Nu hebben veel IT-bedrijven mensen nodig om te werken aan het millennium-probleem en de invoering van de euro. Deze vraagstukken zijn na enkele jaren opgelost. En wat dan? Het was jammer dat gespreksleider Victor Deconinck de forumleden te weinig tijd gaf o deze vraag te beantwoorden. Van Nieuwenhoven kreeg amper de tijd om te zeggen dat mensen in zijn bedrijf zich zo breed mogelijk kunnen opleiden, waardoor ze na verloop van tijd inzetbaar zijn bij andere projecten.
Menselijkheid
Een aantal studenten vroeg zich af welke waarde een diploma nog heeft. Als ze een baan hebben, moeten ze immers meteen plaatsnemen in de schoolbanken. Sommigen storen zich ook aan de psychologische tests die sollicitanten moeten ondergaan. "Het eerste waar PTT Telecom mij voor uitnodigde was een psychologische test. Hieruit blijkt dat de onderneming in eerste instantie niet naar de persoon kijkt", aldus een hbo-studente. De bedrijven konden het wantrouwen onder de aanwezigen niet wegnemen. Hun bevestiging dat het ze echt om mensen gaat, maakte weinig indruk. "Wat is jullie missie ten aanzien van het creëren van geluk onder de werknemers? Of zien jullie deze mensen alleen als middel om de winst voor de aandeelhouders te vergroten", vroeg iemand zich af. "Natuurlijk willen bedrijven winst maken", gaf Nieuwenhoven toe. "Dit kan alleen met gemotiveerde mensen. Jullie moeten van ons aannemen dat het de werkgever echt om de mensen gaat." Niet alle studenten slikten deze geruststelling, blijkens de conclusie van een van hen: "Een bedrijf moet gewoon winst maken en kan dus niet lief gaan doen".