Concurrenten van Microsoft hebben zich onder leiding van ex-presidentskandidaat Bob Dole en ex-rechter Robert Bork, verenigd en georganiseerd in Procomp (Project to Promote Competition and Innovation in the Digital Age). Procomp gaat actief lobbyen in het Amerikaanse Congres. De alliantie wil het ministerie van Justitie bewegen een nieuwe concurrentiezaak tegen Microsoft te beginnen, die verder gaat dan de lopende zaak.
Procomp zag het levenslicht één dag voor een hoorzitting van het Amerikaanse Hof van Beroep waarin Microsoft de geldigheid van een rechterlijke uitspraak zal aanvechten. De koppelverkoop en technische integratie van Windows 98 en Internet Explorer staat hierin ter discussie.
Procomp wil de concurrentiezaak echter in breder perspectief plaatsen. De pressiegroep meent Microsofts agressieve prijsstrategie, beperkende overeenkomsten met PC-leveranciers en de moeilijkheden die het bedrijf veroorzaakt om browsers van concurrenten te installeren, onderzocht moeten worden. "Door alles te domineren wat er in de gebruikersinterface gebeurt, controleert Microsoft de toegang tot de explosief toenemende informatie en dienstverlening op Internet", aldus de republikein Dole. "Microsoft mag dan misschien een legale monopolie zijn geworden, het mag deze positie niet gebruiken om zijn concurrenten uit te schakelen en innovaties af te remmen."
Barsten
Prominente leden van Procomp zijn Netscape, Sun en Oracle. Allemaal vermaarde aartsvijanden van Microsoft in de strijd rond Java. IBM is de opvallende afwezige in dit rijtje. De hechte alliantie van bedrijven rond Sun, waar ook IBM altijd actief in was naast Oracle en Netscape, begint barsten te vertonen. Toen Oracle vorige week de ontwikkeling van zijn eigen Java Virtual Machine bekendmaakte, leverde IBM als enige kritiek.
Naast IT-bedrijven hebben ook grote gebruikersorganisaties zich bij Procomp aangesloten. Zoals het bedrijf Sabre, dat een automatische ticketreserveringssysteem exploiteert. RV