Het ministerie van Binnenlandse Zaken verlangt van lokale overheden een 2000-garantie voor de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. "Ik zal er niet voor terugschrikken op enig moment gemeenten die in gebreke blijven, van het GBA-netwerk te gooien." Met deze ferme uitspraak maakte drs J.W.
Holtslag tijdens een panelbijeenkomst op de congresbeurs IT-Overheid ’98 duidelijk dat er met hem niet valt te sollen. In de functie van directeur-generaal Openbaar Bestuur coördineert hij de 2000-activiteiten bij de overheid.
Lokale besturen zijn zelf verantwoordelijk voor hun interne informatievoorziening. Holtslag kan dan ook formeel zo’n opdracht niet geven. Dat hij toch voor gespierde taal koos, wijst erop dat Biza zich ernstig zorgen maakt over de 2000-aanpak op lokaal niveau. Aanleiding tot zorg geven ervaringen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG heeft een ‘millennium-scan’ laten ontwikkelen. Daarvoor hebben 220 van de 548 gemeenten belangstelling getoond. Die zijn geschrokken van de hoeveelheid werk die moet worden verzet. Van de 120 scans die eind november waren verspreid zijn er nog maar vijftig geretourneerd. Volgens VNG-medewerker drs J. Stoop ontbreekt het bij ambtelijk en bestuurlijk management nog altijd aan aandacht voor de kwestie. Op basis van de eerste vijftig scans zei Stoop dat zo’n 75 procent van de objecten enig 2000-risico vertoont.
Holtslag kondigde aan dat het ‘Projectbureau Millennium Overheid’, in eerste instantie voor het rijk ingesteld, zich ook op gemeenten gaat richten, waartoe de helpdeskcapaciteit wordt uitgebreid. Dit bureau participeert met ondermeer de VNG en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al in het ‘Kenniscentrum 2000’, dat zich op sociale diensten richt. Ook wil Biza de VNG betrekken bij het overleg dat het Rijk met zijn huisleveranciers voert; die bedienen vaak ook gemeenten. Verder bond Holtslag gemeenten op het hart niet te vervallen in ruzies met leveranciers over aansprakelijkheid.