Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) is vrijwel zonder kleerscheuren door het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe Telecommunicatiewet gekomen. Ze waarschuwde de Kamer tegen te veel regelwoede.
Zo ziet Jorritsma geen heil in een verplichte vermelding van email-adressen in de gewone telefoongidsen. Ook is het nog te vroeg om actie te ondernemen tegen Frankrijk, dat zijn telecommunicatiemarkt nog behoorlijk afschermt. De minister deelt de zorg van de VVD op dit gebied. Maar ze vindt het verkeerd op basis van het principe van de wederkerigheid een actie tegen France Telecom te ondernemen. Zoals bekend heeft France Telecom de aanval ingezet op de Nederlandse telecommunicatiemarkt. Verder heeft de voormalige Franse staatsonderneming de touwtjes bij het kabelbedrijf Casema in handen. Jorritsma wil eventuele acties overlaten aan de Europese Commissie.
Standpunt Groenboek
De minister ziet in het Groenboek Convergentie evenmin aanleiding nu al de bestaande regelgeving overhoop te halen. Telecommunicatie, media en computers komen steeds dichter bij elkaar, maar het is nog niet nodig hier met nieuwe regels op te anticiperen. Nederland bezint zich momenteel op een standpunt over het Groenboek. Tot 6 mei aanstaande is het mogelijk hierop commentaar te geven. Daarna wil het ministerie de reacties gaan samenvatten.
Jorritsma wenst wel een registratie van Internet-dienstenaanbieders. Doel is de toezichthouder (Opta) in staat te stellen haar taken uit te voeren. Het is namelijk nodig te weten welke aanbieders van openbare telecomdiensten er zijn. Internet-aanbieders behoren tot die categorie. Vandaar dat de bepalingen van de wet ook op hen van toepassing zijn. In dit verband onderstreepte het D66-kamerlid Guikje Roethof de noodzaak de Opta als toezichthouder uit te breiden met kennis en ervaring uit de wereld van Internet.
Regionale tarieven
Minister Jorritsma bleek verder van plan PTT Telecom regionale telefoontarieven toe te staan. Vooral PvdA en CDA zijn daar tegen. Maar Jorritsma vindt dat in gebieden waar felle concurrentie heerst, kortingen mogelijk moeten zijn. De Nederlandse vereniging van bedrijfstelecommunicatie grootgebruikers (BTG) is volgens een reactie niet ontevreden met het voorstel voor de nieuwe Telecomwet. Volgens de belangenbehartiger beantwoordt het voorstel aan de kanttekeningen die de vereniging eerder bij de wet plaatste. De BTG onderschrijft het streven van minister Jorritsma om de data van invoering van nummerportabiliteit te halen. De vereniging meent wel dat dit al ingevoerd had moeten zijn. BTG vindt dat de amendementen van de Tweede Kamer om de ruimte voor regionale tarievendifferentiatie van PTT Telecom te beperken, strijdig zijn met het beginsel van kostenoriëntatie.