De huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt ruimte aan wereldreizende automatiseerders. Zwervend over de wereld werken ze bij automatiseringsbedrijven in diverse landen. De keerzijde van deze levensstijl is dat ze hun eigen opleidingen moeten verzorgen om in slechtere tijden aan het werk te blijven.
Als werknemers met tijdelijke contracten moeten we zelf denken aan onze opleidingen", aldus de Zuid-Afrikaanse IT-consultant Peter Maguire. "Bedrijven verzorgen voornamelijk opleidingen voor de mensen met lange dienstverbanden, hoewel dit de laatste tijd verandert. Vroeger sloten ze contractwerkers uit van bijeenkomsten. Nu gebeurt dat niet meer. We krijgen meer mogelijkheden om ons te scholen." Een andere IT-globetrotter, de Ier John Clifford reageert laconiek op de achtergestelde positie. "Het hangt gewoon van onszelf af. Kijk, contractwerkers moeten zich specialiseren om aantrekkelijk te blijven. Ik heb geen training nodig om me te specialiseren. Ik praat met veel mensen en daar leer ik van. Bovendien is ervaring belangrijker dan certificaten."
Omzwervingen
Clifford en Maguire zijn automatiseerders zonder vast omlijnde toekomstplannen. Tijdens hun trektocht zijn ze toevallig in Nederland beland. Clifford (29) werkt sinds zes weken als consultant bij AT&T. Hiervoor verbleef de Ier zeven jaar in New York. Maguire verblijft na omzwervingen via London nu meer dan twee jaar in Amsterdam en werkt bij Nissan. Beiden laten de vragen over hun toekomst onbeantwoord. "Meer dan een paar maanden kijk ik niet vooruit", zegt Clifford. "Ik ben in ieder geval nog niet klaar om me ergens vast te vestigen." De 31-jarige Maguire heeft dezelfde instelling. "Dit werk biedt me een goede mogelijkheid om het land te leren kennen. Het is moeilijk te zeggen wat er gaat gebeuren. Ik kwam met de bedoeling hier zes maanden te werken; inmiddels ben ik hier al een paar jaar."
Heel gewoon
Volgens Jayne Forrester, manager Europa van Kenda Systems zullen steeds meer Nederlandse automatiseringsbedrijven gebruik maken van de diensten van buitenlandse werknemers. Ook Nederlanders gaan vaker over de grens werken. Wereldwijde rekrutering wordt heel gewoon en Kenda Systems hiervoor diensten. Forrester ziet diverse redenen om medewerkers buiten de landsgrenzen te werven. De krapte op de arbeidsmarkt is daar een van. De belangrijkste reden is wellicht dat bedrijven een snelle stap willen maken naar een nieuwe technologie, waarvoor in de nabije omgeving te weinig specialisten aanwezig zijn. "Bedrijven kunnen dan wel gaan investeren in opleidingen, maar ze kunnen ook overwegen om mensen uit het buitenland in te huren."
Nieuwe golf
Volgens Forrester werft momenteel met name de telecombranche in het buitenland. "In Nederland bestond erg lang het monopolie van de PTT. Nieuwe bedrijven hebben de keuze hun mensen te zoeken bij de oud-monopolist, andere bedrijven of in het buitenland." De Britse manager denkt dat er een nieuwe golf van wereldwijde rekrutering zal plaatsvinden, nu de Nederlandse regering onlangs twee nieuwe landelijke vergunningen voor mobiele telefonie heeft verkocht. "Deze opleving ontstond eveneens na de verkoop van de GSM-licenties. In Nederland was toen niet genoeg kennis voorhanden om bijvoorbeeld het automatische factureringssysteem op te zetten."
Nightcallers
Kenda Systems beschikt over een databank met daarin de gegevens van duizenden werknemers waar ook ter wereld. Na de opdracht van een bedrijf gaat Kenda op zoek. De onderneming beschikt over een uitgebreid netwerk en weet van de meeste mensen hoe lang ze nog onder contract staan. De zogenaamde `nightcallers‘ leggen na werktijd de eerste contacten met de kandidaten. De rekruteerders zoeken eerst in Nederland en Europa. Als op het continent geen geschikte kandidaten voorhanden zijn, kijkt de onderneming na consultatie met de klant naar landen verder weg. Dit betekent wel dat er naast een verblijfsvergunning ook een werkvergunning nodig is. Als de klant na persoonlijke gesprekken met de kandidaat akkoord gaat, regelt Kenda de vergunningen, huisvesting, schoolkeuze voor de kinderen en alle andere benodigde zaken.
Minder druk
De reizende automatiseerders dienen over een flexibel karakter te beschikken. Een vastomlijnd bestaan doet ze vooralsnog gruwelen. De voordelen van deze leefstijl zijn volgens Maguire groot. "We zien veel van de wereld. De IT-markt is gunstig en we worden goed betaald." De twee buitenlandse consultants zien een enkel verschil in de manier waarop automatiseerders in Nederland te werk gaan in vergelijking met collega’s elders ter wereld. "De mensen in Zuid Afrika werken harder. Nederlandse automatiseerders zijn rustiger. In mijn vaderland werkte ik soms nachtenlang. Hier voel ik minder druk. Maar ja, ik werk nu wel bij een ander soort bedrijf", analyseert Maguire. Forrester, zelf uit Engeland afkomstig, ziet daarentegen meer verschillen: "Nederlandse bedrijven zijn minder strikt in de kleding van de werknemers. Ik zie hier vaker mensen in spijkerbroek dan in andere landen. Verder heerst hier meer een overlegcultuur. Nederlanders vergaderen veel voor ze een beslissing nemen."