Het Nederlandse bedrijf Quercus blijkt bij de publicitaire introductie van zijn analysesoftwarepakket een aantal onwaarheden te hebben verkondigd.
Zo blijkt de Belastingdienst, die als prestigieuze referentiesite werd opgevoerd, helemaal geen klant te zijn en is er – anders dan het bedrijf suggereerde – nog geen sprake van een Quercus-organisatie in Duitsland.
De afgelopen twee weken berichtten diverse dag- en IT-bladen, waaronder Computable, over Nederlands nieuwe softwarebelofte op de Europese markt, en op termijn zelfs de wereldmarkt. Het ING IT-fund, dat een minderheidsbelang in Quercus heeft genomen en maximaal acht miljoen gulden investeert in het bedrijf, zegt dat het due dillegence onderzoek positief is uitgevallen. Een woordvoerder meldt echter wel dat het investeringsfonds niet doof is voor negatieve geluiden uit de markt.
Directeur Paul Snijders is geen geliefd man in de Nederlandse IT-wereld en heeft in het verleden veel vijanden gemaakt. Zo is het faillissement van 4C, onder wiens vlag het product van Quercus ontwikkeld is, gepaard gegaan met ruzies en rechtszaken. Snijders wist via een openbare verkoop de technologie weer in handen te krijgen, wat wrevel bij zijn vroegere collega’s opwekte.
Volgens Snijders was de Belastingdienst, na een proefproject, razend enthousiast over het product om gegevenspakhuizen te ontsluiten. Gesuggereerd werd dat Quercus de Fiscus al als klant aan zich had gebonden en het product zou blijven gebruiken. Maar volgens Piet de Kam, algemeen directeur van het Belastingdienst Automatiserings Centrum (BAC), is er nog geen sprake van een contract met Quercus. Twee jaar geleden heeft het BAC het product inderdaad getest, meldt De Kam. In functioneel opzicht voldeed de software en de eindgebruikers waren tevreden. Technisch gezien moest er nog het een en ander gebeuren. "Nu is de software verder ontwikkeld en gaan we een nieuw proefproject uitvoeren. Aan de hand van de resultaten daarvan zullen we wel zien of Quercus past in ons productgamma", aldus De Kam.
Erg traag
Ook meldde Snijders dat er sprake zou zijn van een Duits Quercus-kantoor. Navraag bij onze oosterburen levert op dat het bedrijf Innodata als distributeur optreedt voor Quercus. Volgens Gert von Bruch van Innodata zijn er slechts plannen voor het opzetten van een Duitse Quercus-tak, waarbij Innodata het pand en de faciliteiten beschikbaar stelt. "Maar Quercus opereert erg traag met het opzetten van de organisatie", aldus Von Bruch.
Volgens Snijders bestaan er met zowel het BAC als Innodata afspraken waardoor hij reeds heeft gehandeld of er sprake was formele en juridische relaties. "Wij willen nu eenmaal sneller vooruit dan onze relaties", aldus Snijders. De reacties van de betrokkenen bij beide relaties zijn duidelijk: een contract met het BAC bestaat niet en de Duitse Quercus-organisatie staat hooguit in de steigers.