"Ik ben niet naar Oracle gegaan met de ambitie directeur te worden." Toch werd hij, na zo’n twee jaar consultancy baas voor de Benelux te zijn geweest, anderhalve maand geleden in deze hoogste functie benoemd. Van de Ven was met zijn dertig jaar IT-ervaring de enige interne kandidaat. Eenmaal op de directiestoel wil hij het wel goed doen, en langer blijven dan het gros van zijn voorgangers. Die hielden het, met uitzondering van Ad Nederlof, vaak niet langer vol dan een jaar.
"Een goed besluit van het management", omschrijft Nederlof de benoeming van Van de Ven. "Hij is niet makkelijk, maar het jeugdige management heeft een man als Nico nodig." ‘No-nonsense’, ‘recht door zee’ en ‘hardwerkend’, zijn de meest gehoorde reacties. De meest opvallende omschrijving komt van Nederlof: "Nico van de Ven is een gewone jongen gebleven. Iemand die ook naast de snelweg pist, als het niet anders kan".
Van de Ven begon zijn carrière dertig jaar geleden bij de automatiseringsafdeling van de Hoogovens. Daar hield hij zich vooral bezig met databases; dezelfde technologie waar hij nu weer volop mee te maken heeft bij Oracle. Maar zijn periode bij Neerlands staalfabrikant was niet meer dan een kwestie van oefenen. Volgens insiders heeft Van de Ven het vak geleerd bij Datex. Daar maakte hij voor het eerst naam. "Hij heeft Datex uit de shit gehaald", meent Nederlof zelfs. Hij functioneerde in ieder geval uitstekend in het snel draaiende en opkomende IT-ondernemingsmilieu van die tijd.
Eind jaren tachtig werd Datex overgenomen door Getronics. De ’technische dienst’-cultuur van Getronics werd er bij Datex hardhandig ingeschoven. De weerstand was groot tijdens de agressieve integratieslag. Veel Datex-mensen, waaronder Van de Ven, verlieten kort na de overname het bedrijf.
Wapenfeiten
In 1989 begon Van de Ven bij Volmac. In zijn vijfjarige dienstverband bij Volmac vestigde hij definitief zijn naam. De privatisering van het Rijks Computer Centrum in Geleen (omgedoopt in het Volmac Facility Center) en de integratie van Volmac en Cap Gemini Pandata zijn de wapenfeiten die bij elke kenner van de Nederlandse IT-industrie indruk hebben gemaakt.
De privatisering van het RCC in Geleen verliep buitengewoon snel en soepel. "Het opheffen van een organisatie in Limburg, die integreren met de ontwikkelclub van het Kadaster en er een commercieel bedrijf van maken. Dat alles, zonder negatief in de publiciteit te komen en zonder dat het personeelsverloop toenam, vergt enige politieke vaardigheid", aldus Wil van den Thillart, die namens het Kadaster de onderhandelingen voerde met Van de Ven. "Hij slaat spijkers met koppen, onderhandelt snel zonder daarbij de doelstellingen uit het oog te verliezen. Met Nico kun je zaken altijd op een prettige manier regelen, ook als het menens is en het mes op tafel ligt." Die karakterschets (hard maar fair) maken van Van de Ven de geknipte figuur voor de hoogste post binnen Oracle Nederland. Ook de omstandigheden waaronder onderhandelingen en overleg plaatsvonden hebben indruk gemaakt bij de ex-Kadaster onderhandelaar. "Wij ontmoetten elkaar altijd uit het gezichtsveld van de betrokken organisaties. Bijvoorbeeld op een terras. De afrondende onderhandelingen hebben we zelfs gevoerd in de jaarbeurs in Utrecht. Zittend tegen een muur onder een trap."
Alles anders
Zijn tweede opmerkelijke wapenfeit bij Volmac betrof de integratie met Cap Gemini Pandata. Hij maakte deel uit van het change-management-team. Van de Ven was zelfs Oppermoc (Opper Manager Of Change). Hij leverde tijdens deze klus geen half werk. De fusie werd rigoureus en goed voorbereid doorgevoerd. "Die fusie was goed voorbereid en alle medewerkers van de twee bedrijven zijn tijdens een drie dagen durende sessie klaargestoomd om in de nieuwe gefuseerde organisatie te functioneren. ’s Maandags toen iedereen op kantoor kwam, was alles ook anders. De complete inrichting was vernieuwd, nieuwe PC’s, alles was nieuw. Cap Gemini was dan ook een nieuw bedrijf", zegt Van de Ven.
Geen politiek dier
Hoewel Van de Ven goede relaties weet op te bouwen, noemt Nederlof hem geen politiek dier. "Nico is een man die de politiek wel begrijpt, ermee weet om te gaan, maar er niet graag aan meedoet." Een voorwaarde om directeur bij Oracle te worden. "Ik ben blij met Nico in die rol. Ik denk dat Oracle aan hem een goede directeur heeft. Ik heb er zelf bloed, zweet en tranen liggen en heb Oracle meegemaakt als bedrijf van 150 man, toen ik binnenkwam, tot 750 man, toen ik vertrok. Ik had het jammer gevonden als er een verkeerde man was gekomen, omdat ik er zelf zoveel energie in heb gestoken. Het geeft mij een lekker gevoel dat Nico daar komt te zitten."
Van de Ven laat een indruk achter van een people-manager, iemand met gevoel voor verhoudingen, maar geen sluwe politicus. Hij is een terriër, die zijn tanden in een klus te zet en niet meer loslaat voordat ie zijn doel bereikt heeft. Door zijn nuchterheid zal Van de Ven zijn ambities niet snel etaleren. Hij doet gewoon zijn werk en beleeft daar plezier aan. "Nico is een hele snelle verkoper van producten en van zichzelf, maar is absoluut niet de slechtste van de gladde jongens", meent een kenner van de IT-industrie.
Nooit
Nederlof, sinds 1 maart operationeel directeur van Richter Systems, kent Van de Ven uit zijn tijd bij Volmac en Oracle. "Telkens als Nico op komt duiken in mijn zakelijke intimiteitscirkel, betekent dat dat kort daarop ik vertrek. Dat was bij Volmac het geval, en bij Oracle. Nico is goed in zijn werk, maar wordt daarom nooit bij Richter aangenomen. Nooit. Maar ik heb geen hekel aan hem. Want hij heeft daar part nog deel aan gehad. Integendeel", aldus Nederlof.
Misser
Na zijn succesvolle dienstverband bij Datex en Volmac, maakte Van de Ven een fout. Hij ging in 1994 in op een verzoek van Unisys om een consultancy-organisatie op poten te zetten. Dat was een misser, menen de meeste Van de Ven-kenners. Er zijn weinig hardwareleveranciers te vinden met een succesvolle consultancy-tak. Van de Ven is een softwareman met een duidelijke capaciteitsachtergrond. In 1996 vertrok daarom alweer – nu naar Oracle, weer als baas consultancy.
Intern is Van de Ven gewaardeerd en geliefd. Hij en zijn medewerkers kennen elkaar. Hij beweegt zich dan ook ontspannen onder zijn mensen. Nico van de Ven is meer dan zijn voorganger Albert Bokma bereikbaar en aanspreekbaar voor zijn personeel. Van de Ven lijkt voldoende gewicht in de schaal te kunnen leggen, voldoende management-ervaring te hebben en evenwichtig genoeg te zijn om functie van directeur Nederland met succes een aantal jaren te kunnen volhouden.