De Tweede Kamer vreest dat de nieuwe Telecommunicatiewet snel achterhaald zal zijn gezien de snelle technische veranderingen. Toch kan ze zich aardig vinden in de hoofdlijnen van de nieuwe wet.
Ze betreurt dat de convergentie tussen de media- en de telecommunicatiesector onvoldoende uit de verf komt, terwijl de overheid steeds vaker te maken zal krijgen met convergentie-vraagstukken.
De wet geeft geen grote impuls tot innovatie, zo meent D66-kamerlid Guikje Roethof. Een voorbeeld is de Adsl-techniek voor snel Internet, waarmee momenteel in Amsterdam en omgeving proeven lopen. Daarbij kan PTT Telecom als aanbieder van het openbare telecommunicatie-netwerk televisie gaan doorgeven. Roethof opperde de mogelijkheid dat kabelexploitanten die Internet aanbieden, gelijktijdig hun infrastructuur moeten opstellen voor andere providers. Ze vroeg zich af of dit valt af te dwingen via de wet.
Vooral CDA-kamerlid Leers vraagt zich af hoe lang leven de wet heeft. Hij vindt sommige punten te gedetailleerd. De beslechting van geschillen is volgens hem vaag, terwijl de overheid te gretig zou zijn. Dit alles kan innovatie belemmeren. Verder vindt Leers dat de concurrentie zich teveel beperkt tot diensten. Veel nieuwe, hoogwaardige infrastructuur komt er niet bij. Hij mist ook een duidelijke doelstelling. Onduidelijkheid bestaat er over een begrip als universele dienst. Leers vroeg zich af of Internet daarbij hoort.
PTT Telecom is niet ontevreden over het kamerdebat over het wetsontwerp. Een meerderheid is tegen regionale tariefverschillen, maar vindt kortingen op de zakelijke markt goed. Waar de concurrentie dat vereist, mag PTT Telecom voor bepaalde deelmarkten de tarieven voor bepaalde telecommunicatie-producten verlagen. Deze segmentatie is in principe beperkt tot de zakelijke markt. De Tweede Kamer gaat ervan uit dat in een aantal segmenten van die markt de concurrentie al aardig loopt. Voor de consumentenmarkt geldt dat minder. Daarom voelen PvdA, CDA en D66 voorlopig niets voor regionale tariefdifferentiatie. Alleen de VVD voelt daar iets voor, binnen bepaalde marges.
Tot tevredenheid van PTT Telecom realiseert de Tweede Kamer zich steeds meer dat liberalisering de deur openzet voor concurrenten uit landen met een nog vrij gesloten markt. Niet zozeer nieuwe spelers als wel grote voormalige staatsmonopolies penetreren in de Nederlandse markt. VVD-kamerlid Kamp vindt het tijd dit in Brussel aan te kaarten.
Een kamermeerderheid van PvdA, CDA en D66 voelt weinig voor het opnemen van een bepaling die het aftappen van telecommunicatie-netwerken mogelijk maakt. PvdA en D66 vinden het helemaal raar als ook niet-openbare netwerken daaronder zouden vallen.