Microsoft-topman Bill Gates brengt het aanstaande overlijden van Windows 98 nu breed naar buiten. Het softwarebedrijf onthulde medio vorig jaar op zijn Windows Platform Briefing al dat het op termijn wil overgaan naar Windows NT.
Dat besturingssysteem zal dan bestaan in de Server- en Workstation-variant, naast een consumentenversie die rond 2001 moet uitkomen.
Windows 98, dat naar verwachting eind juni op de markt verschijnt, wordt daarmee het laatste besturingssysteem dat nog is gebaseerd op het oude DOS. Volgens Microsoft en diverse analisten bevrijdt dit gebruikers van de technologische nalatenschap die zich in de loop der tijd heeft opgehoopt in Windows. In Gates’ visie bereikt NT computers van zware servers tot PC’s en draait Windows CE op decodeerkastjes en palmcomputers. Die kleinere, slanke machines zijn dan aangesloten op een centrale NT-server.
De voorspelde overgang naar Microsofts zwaardere besturingssysteem draagt echter ook enige nadelen in zich. Zo kost NT meer dan Windows 95, voor zowel computerleveranciers als voor softwaregebruikers. Daarnaast gebruikt NT veel meer geheugen om enigszins soepel te draaien en overweegt Microsoft op dit moment om de minimumeis van 32 naar 64 MB te verleggen in zijn PC 99-specificatie. Geheugenchips zijn tegenwoordig relatief goedkoop, maar dat kan sterk veranderen met de introductie van het toekomstige besturingssysteem. Windows 95 veroorzaakte eenzelfde effect.