Vorige week gingen de ministeries met de billen bloot. Hoe groot is het millennium-probleem bij de Rijksoverheid? Staatssecretaris J. Kohnstamm heeft een lijst aangelegd waarop te lezen is hoever de verschillende departementen zijn met het inventariseren van de Jaar 2000-problemen.
Als coördinerend bewindspersoon voor het millennium-probleem heeft hij geen politieke verantwoordelijkheid; hij kan het probleem slechts zichtbaar maken. "Mijn enige macht is de schandpaal," zegt Kohnstamm, om aan te duiden dat hij in deze kwestie wel de lasten, maar niet de lusten heeft.
Een eigen analyse van Computable op basis van de Haagse rapportage laat zien dat van de 3535 ‘vitale’ objecten slechts 34 procent is geanalyseerd. Dat is geen geruststellend percentage.
Extra interessant is ook te zien wie geen informatie aan onze volksvertegenwoordigers wil verstrekken. Bovenaan de lijst staat de dienst Rijkswaterstaat. In automatiseringsland is alom bekend dat deze afdeling geen pottenkijkers wenst waar het software en eeuwwisseling betreft. Dit najaar hebben we een serieuze poging ondernomen om in gesprek te komen, maar de deur werd stevig dicht gehouden. Anonieme bronnen gaven de verklaring: de problemen binnen Rijkswaterstaat zijn groot. Laten we hopen dat onze volksvertegenwoordigers brutaal genoeg zijn en de minister verstandig genoeg is om binnenkort informatie boven water te tillen die duidelijk maakt hoe erg het is gesteld met het Jaar 2000-probleem bij deze rijksdienst.