Het ideaal van ‘puur Java’, de totale onafhankelijkheid van het platform, lijkt langzaam maar zeker eenzelfde lot beschoren als Unix. Na Microsoft ontwikkelt ook Hewlett-Packard zijn eigen versie van de Java Virtual Machine (JVM). Microsoft neemt een licentie op HP’s Java-variant om die te gebruiken voor het Windows CE-besturingssysteem.
HP, dat tot nu toe geen expliciet standpunt in de Java-oorlog had ingenomen, keert zich tegen de alliantie van Sun, Oracle, Netscape en IBM die in een hevige marketing-oorlog zijn verwikkeld met Microsoft. Dit softwarebedrijf heeft een eigen Java-variant ontwikkeld, die alleen onder Windows draait, maar wel redelijke prestaties levert. Vorige week kreeg Microsoft al de steun van Apple voor deze ‘geoptimaliseerde variant’.
Java-zeggenschap
Deze breuk met Sun geldt wat HP betreft alleen voor de markt van ingebedde systemen. "Dit heeft geen invloed op onze Unix-systemen, waarvoor wij een licentie van Sun hebben", aldus woordvoerders van HP. Zij verklaarden verder dat het bedrijf zich sterk maakt om de Java-standaard voor kleine apparatuur aan Sun te onttrekken. Volgens HP moet de controle over Java in handen komen van een onafhankelijke, internationale organisatie.
De twee rivalen vlogen elkaar hierover al eerder in de haren. Vorig jaar was HP tegen Suns voorstel om aangesteld te worden als beheerder van de officiële Java-standaard. De Internationale Standaarden Organisatie (ISO) gaf het zeggenschap over de programmeertaal annex besturingssysteem toch in handen van Sun. Onder leiding van de Java-schepper werkt de IT-industrie nu aan ‘100 procent puur Java’, dat op alle hardware- en softwareplatformen draait dankzij Java Virtual Machines die aan de Java-standaard voldoen. De technische uitwerking is echter nog verre van optimaal, waardoor Java-applicaties van enige omvang slecht presteren.
Licentie-omzeiling
HP zou zijn buik vol hebben van de ‘ontoelaatbaar hoge licentieprijzen’ die Sun in rekening brengt voor de ‘consumenten-elektronica’-versie van Java. Bijkomende ergernis is de eis dat licentiehouders alle verbeteringen die zij aanbrengen, met Sun moeten delen. De nieuwe strategie van HP is een klap in het gelaat van Sun, dat zijn lot verbonden heeft aan zijn troetelkindje Java. Volgende week vindt in San Francisco de door Sun gesponsorde Java One-conferentie plaats. Naar verwachting maken tienduizend Java-programmeurs daar hun opwachting.
Om problemen met Sun te vermijden omtrent het oneigenlijk gebruik van Java positioneert Hewlett-Packard zijn Java-variant als compatibele kloon. "Volgens onze auteursrechten mogen zij een kloon maken", zei John Kannegaard, vice-president softwareproducten bij Sun. Het bedrijf verwelkomt deze concurrentie en zal het ‘imitatie-Java’ overtroeven met kwaliteit en snelheid. "Wij hebben een voorsprong van twee jaar op HP. Ik wil best Intel zijn als zij AMD willen spelen", reageerde Kannegaard laconiek.