Het plan van minister Hans Wijers van Economische Zaken om duizenden programmeurs te werven voor de aanpak van het Jaar 2000-probleem, heeft veel reacties teweeggebracht. Volgens bestuurder John Koudys van CNV Dienstenbond valt nog te bezien of er voldoende geschikte vutters en studenten zijn die een bijdrage kunnen leveren.
Binnenkort zal de overheid in samenwerking met de Arbeidsbemiddeling en branche-organisatie Fenit een landelijke wervingscampagne starten, met name gericht op studenten, programmeurs in de vut en wachtgelders. De geworven menskrachten moeten de millennium-problemen aanpakken. Vakbondsman Koudys zet vraagtekens bij dit initiatief: "Zoveel vutters met kennis van de automatisering lopen er niet rond. Slechts weinig software-bedrijven beschikken immers over een vut-regeling." De vakbond is in principe tegen het inzetten van mensen in de vut om de problemen op te lossen. "De vut-regeling is ingesteld om werkgelegenheid te creëren. Het is niet de bedoeling dat deze mensen toch gaan werken", aldus Koudys. Hij vindt dat de minister duidelijk moet aangeven dat het om een tijdelijk project gaat. Ook moet de overheid de vutters wijzen op de benodigde toestemming van de vut-fondsen. Dit is nodig om de uitkering te behouden.
Financieel gewin
De werving van studenten kan eveneens op problemen stuiten. "Veel bedrijven richten zich nu al op studenten. De spoeling is hierdoor erg dun", zegt Toby Ellson van Origin. Volgens Machiel de Rooij van Fenit moeten fiscale maatregelen het voor genoemde groepen aantrekkelijk maken om zich aan te melden. De Landelijke Studentenvakbond (Lsvb) vindt het prima dat studenten zich naast hun studie bezig gaan houden met praktijkproblemen. De Lsvb vreest wel dat veel studenten zich aan zullen melden vanwege het financiële gewin. "De overheid heeft de studenten en de opleiding de afgelopen jaren enorm uitgekleed. Nu lokken de bedrijven studenten. De verleiding is derhalve groot om de studie niet af te ronden en aan de slag te gaan", meent Farid Tabarki. De Lsvb vindt dan ook dat millennium-werkzaamheden binnen het studieprogramma moeten passen, zodat deelnemende studenten hiervoor studiepunten krijgen.
Compacte cursus
De geworven kandidaten moeten een opleiding volgen. De tijd dringt, dus meer dan een compacte cursus is niet mogelijk. De betrokkenen vragen zich af of dit voldoende is om de kwaliteit te garanderen. Randstad Millennium Services is in ieder geval wel blij met het initiatief. "Ik denk dat de campagne niet alleen de werving van mensen op gang moet brengen, maar ook de bewustwording onder de bedrijven moet vergroten", zegt woordvoerder Peter van Amstel. Randstad vindt dat de overheid de geworven mensen moet opleiden. Volgens Van Amstel levert de campagne geen concurrentie op voor Randstad. "Er zijn ongeveer 7000 mensen nodig om de problemen aan te pakken. Wij zijn blij als we 10 procent van dit aantal kunnen leveren." De Rooij van de Fenit vindt het moeilijk in te schatten hoeveel mensen nodig zijn om de computersystemen millennium-bestendig te maken. "Maar, alle beetjes helpen. Als dit initiatief tweehonderd mensen oplevert, vind ik dat al machtig. Als het er duizend zijn, des te beter."