Na een jaar lang Europees directeur te zijn geweest bij Richter Systems, is Ad Nederlof vertrokken naar de VS. Daar is hij coo (chief operating officer) van de softwareleverancier. Nederlof krijgt in zijn nieuwe functie wereldwijd de verantwoordelijkheid over verkoop, marketing en dienstverlening en zal werken vanuit Atlanta. In Nederland heeft Nederlof naam gemaakt bij Volmac en Oracle.
Richter levert ‘supply chain management’-software voor de detailhandel en is sinds februari vorig jaar onder leiding van Nederlof actief in Europa. Hij heeft de Europese infrastructuur op poten gezet. Naast het Europees hoofdkantoor in Amersfoort, dat tevens de Benelux markt afdekt, heeft Richter ook vestigingen in Düsseldorf, Parijs en Basingstoke (nabij Londen). De software werd het afgelopen jaar aangepast aan de verschillende Europese landen, medewerkers werden aangenomen en omgeschoold. De hiermee gepaard gaande investeringen drukten de winstcijfers over het eerste boekjaar. "Het inrichten van de Europese organisatie heeft ons minder gekost dan gebudgetteerd. Tussen de half miljoen en één miljoen gulden", aldus Nederlof.
Verdubbelen
Inmiddels is ‘Europa’ al goed voor zo’n 20 procent van de wereldwijde omzet, die 50 miljoen dollar bedraagt. Alle investeringen zijn volgens Nederlof gericht op het jaarlijks verdubbelen van de bedrijfsactiviteiten en de omzet.
Zo heeft Richter voor 1998 in Europa plannen voor activiteiten op de Spaanse en Italiaanse markt. Daarna zoekt Nederlof uitbreiding in Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ook de acquisitie van Oracle dienstverlener en -opleidingsinstituut Fast Lane afgelopen zomer kwam uit de koker van Nederlof. De integratie van Richter Fast Lane, zoals de organisatie inmiddels heet, is zo goed als rond.
Nederlof wordt in Europa opgevolgd door een driemanschap, bestaande uit Fred Janssen (marketing), John Wansink (dienstverlening) en Henri Serou (verkoop). De laatste is voorzitter van het directieteam.
Succesvol
Nederlof heeft een succesvolle carrière in de Nederlandse (Volmac en Oracle) en Europese (Oracle en Richter) IT-industrie achter de rug. In zijn ambities om een wereldwijde organisatie te bestieren, drukt hij een aanzienlijk stempel op het softwarebedrijf. De benaming van de producten werden gewijzigd in: Richter Merchandise, -Sourcing en -Demand Management. Aantrekkelijkere en voor de markt herkenbaarder namen als Rams 2000 en Sewn 2000.
Naast de traditionele software ontwikkelt Richter zogenoemde Business Intelligence software. Software die managementinformatie genereert uit de Richter productreeks. Een deel van de productontwikkeling vindt plaats in Amersfoort.
Als operationeel directeur heeft Nederlof de hiërarchische organisatiestructuur al ‘omver gekegeld’, zoals hij het zelf uitdrukt. "Korte communicatielijnen en eigen verantwoordelijkheid zijn cruciaal. Daarom heb ik min of meer onafhankelijke bedrijfsonderdelen ingesteld. Elk onderdeel heeft een contract met alle andere onderdelen. Iedereen weet wat ie moet doen. Dat werkt heel goed", aldus Nederlof.
Ook het begeleiden van een beursgang trekt Nederlof aan. Hoewel dat de primaire taak is van ceo (chief executive officer) Irwin Kramer wil Nederlof hier graag aan meedoen. Kramer is met zijn dertigjarige ervaring in de detailhandel het gezicht van de organisatie. Dit jaar moet Richter een notering krijgen aan de Nasdaq en aan de Amsterdamse beurs.