De marges van goedkope randapparatuur staan onder druk. Daarom gaat Canon meer onderzoek steken in de ontwikkeling van embedded software. Printers, camera’s en andere apparaten moeten netwerkvriendelijker worden.
Canon heeft een netwerkvriendelijke printer/fax/kopieermachine op de Amerikaanse markt geïntroduceerd, maar toch ligt het bedrijf op dit terrein hopeloos achter bij zijn concurrenten Xerox en Hewlett-Packard. In inkjetprinters is het Japanse bedrijf nog tweede; het slaagde er echter in 1997 niet in om op tijd nieuwe modellen uit te brengen. Daardoor wordt Canon nu op de hielen gezeten door Epson Amerika. Om de achterstand in te halen wil Canon meer nadruk gaan leggen op de ontwikkeling van embedded (ingebouwde) software om printers en kopieermachines beter toegankelijk te maken in bedrijfsnetwerken.
Druk neemt toe
Canon bleek in de jaren negentig een van de meest succesvolle Japanse bedrijven. Het verdiende riant aan de inkjet- en laserprinters en de inkt- en tonercassettes. De laatste vijf jaar groeide de omzet met 40 procent en steeg de winst met 140 procent. In 1997 zette het bedrijf voor 43 miljard gulden om en haalde een winst van 3,8 miljard gulden. De inkomsten uit camera’s (minder dan 10 procent van de totale omzet) en kopieermachines staan echter steeds meer onder druk. Het antwoord zoekt Canon in digitale technologie.
Volgens de Japanse krant The Nikkei Weekly wil Canon 10 procent van de totale omzet in onderzoek en ontwikkeling gaan steken. De aandacht bij R&D zal verschuiven van print- en kopieertechnieken naar ingebedde software. Randapparatuur met lage marges moet plaats gaan maken voor machines die klaar zijn voor het netwerk. Momenteel werken er bij Canon 2000 software-ontwikkelaars in Japan en vierhonderd in zes andere labs in de Verenigde Staten en Europa. Canon wil het software-onderzoek uitbreiden met labs in India, China en de Filippijnen.
In Nederland verwerkt Océ uit Venlo inkjet-koppen van Canon in zijn plotters en printers. Het ontwikkelt intussen zijn eigen inktspuit-technologie voor professionele apparatuur. Op het gebied van wafersteppers (productie-apparaten voor chips) moest Canon vorig jaar zijn tweede plaats op de wereldranglijst afstaan aan ASM Lithography uit Veldhoven.