Het Nederlandse bedrijf Quercus denkt met het gelijknamige analyse-softwarepakket binnen twee jaar door te breken op de Europese markt. Quercus genereert op gebruiksvriendelijke wijze managementinformatie uit een gegevenspakhuis. Investeringen van private financiers, het ministerie van Economische Zaken en het ING IT Fund hebben van een gefaald Macintosh-product een kansrijk softwareproduct gemaakt voor de wereldmarkt.
Het ministerie van Economische Zaken en private financiers hebben de afgelopen twee jaar beiden één miljoen gulden gestoken in de productontwikkeling. ING IT-fund neemt een minderheidsbelang in Quercus en investeert maximaal acht miljoen in de verdere commercialisering van de Quercus-software.
De divisie ‘grote ondernemingen’ van de Belastingdienst heeft een proefproject met Quercus uitgevoerd. De implementatie van het systeem nam ruim twintig dagen consultancy in beslag. "Daarbij hebben we de informatie uit achttien bestaande operationele systemen gemodelleerd. Niet op basis van de gegevens, maar vanuit de belevingswereld van de gebruiker", aldus Paul Snijders, directeur van Quercus. De begrippen van de gebruikers worden in het ‘Quercus-model’ gerelateerd aan de gegevens in bestaande of nieuwe databases.
Vragen via muis
De Belastingdienst werkt met zo’n zestig tot zeventig dimensies oftewel begrippen. Gebruikers hoeven zelf geen query’s of andere technieken te beheersen. Zij stellen hun vragen door met de muis een aantal begrippen te selecteren waarvan zij iets willen weten. De software genereert volgens Snijders altijd de meest optimale vragen aan de database.
De software onderhoud zelf het gegevenspakhuis, wat het gebruiksgemak van het pakket verhoogt.
Eindgebruikers hebben weinig tot geen instructies nodig om met het pakket te kunnen werken. Voor de apart bijgeleverde ontwerptool, waarmee de begrippen gemodelleerd worden, is een kort opleidingstraject nodig. Uit ervaringen binnen de Belastingdienst blijkt dat ervaren eindgebruikers zelf in staat zijn het model aan te passen.
Beursgang
De technologie van het huidige product is oorspronkelijk ontwikkeld op basis van fundamenteel onderzoek aan de Technische Universiteit Delft. Het bedrijf 4C ontwikkelde vervolgens een Macintosh-product dat geen succes kende vanwege de beperkte aanwezigheid van dit platform in de markt. Snijders nam de technologie over, wist de benodigde financiering voor een nieuwe en grondige productontwikkeling te organiseren en brengt het product nu met veel tromgeroffel op de markt. Quercus is klaar voor de internationale markt. Het draait op Windows 95 en NT en is in meerdere talen beschikbaar.
De softwarebouwer probeert het product, dat al vier maanden op de markt is, binnen grote en middelgrote bedrijven te slijten. Snijders denkt met de investering van de ING zijn aanwezigheid in Europa, via eigen kantoren of wederverkopers, te kunnen financieren. In Duitsland heeft het bedrijf al een eigen kantoor. Om verdere groei op de Amerikaanse markt te financieren overweegt Snijders in 1999 een beursgang. Voor dit jaar is een omzet voorspeld van vijf tot zeven miljoen gulden, waarvan de helft voor rekening komt van buitenlandse klanten.