Unisys gaat zich specialiseren voor de bovenkant van het Windows NT-platform. Het computerbedrijf wil zich hiermee onderscheiden van de snelgroeiende groep NT-leveranciers. Nu reeds werkt het bedrijf aan het vergroten van ondermeer de clustercapaciteiten van het besturingssysteem, zowel in de eigen hardware als in toegevoegde software.
"Wij werken aan de schaalbaarheid, beschikbaarheid, beheerbaarheid en interoperabiliteit (Sami). Die eerste drie eigenschappen verbeteren we in de hardware, de vierde in de software", zegt Mahendra Vora, directeur van de NT-divisie van Unisys. Hij zweert bij de toekomst van ‘Enterprise NT’, ook voor zeer zware systemen. "Wat betreft clustering zijn er nu drie alternatieven: Microsofts Wolfpack, Tandems Serverware en Oracle’s Parallel Server. Wij ondersteunen en verbeteren die allemaal", zegt Vora die zo op zeker wil spelen.
Verschuiving
"NT wordt nu nog voornamelijk gebruikt als server voor groupware, lichte websites en het delen van bestanden en printers. Dat toepassingsbereik verschuift naar het traditionele Unix-territorium van relatief kleine online transacties (oltp), gegevenspakhuizen en zware webservers", voorspelt de Unisys-directeur. De positie van het mainframe wordt in deze visie voorlopig nog niet bedreigd. Die gesloten omgevingen blijven in de voorzienbare toekomst dienst doen als zware transactie- en datacentra, aldus de systeemleverancier.
"Onze NT-oplossing zal dat niveau echter steeds meer gaan benaderen", meent Vora. Zo lanceert Unisys in het vierde kwartaal zijn Cellular Multi-Processor (CMP), een nieuwe eigen techniek die de strijd tussen SMP (Symmetric Multi-Processor) en clustering moet beëindigen. "SMP is verticaal schaalbaar; je kunt meer processoren in één machine stoppen. Clustering is horizontaal schaalbaar; je kunt meer servers aan elkaar koppelen. Welke methode het beste is, hangt af van de applicatie die het systeem draait", zegt NT-directeur Vora. "SMP is makkelijker te beheren, maar clustering geeft een hogere beschikbaarheid. CMP combineert die twee en geeft ons de komende vier jaar een voorsprong op onze concurrenten", aldus een optimistische Vora. JB