Na twee jaar een wat zwalkende route te hebben gevolgd, lijkt Teamware, leverancier van workflow- en groupwareproducten, een vaste koers te gaan varen. Het richt zich vanaf nu vooral op de brede markt van werkstroom-automatisering. Aan het eind van dit jaar moet met een nieuwe versie van Process Manager het productenpakket daarvoor gecompleteerd zijn.
Zo’n 350 vertegenwoordigers van ruim honderd businesspartners van Teamware waren bijeen gekomen in Lapland. Ze werden daar geïnformeerd over de nieuwe strategie en producten die het van origine Finse bedrijf gaat voeren. In toenemende mate ligt de nadruk op begrippen als procesmodellering, kennismanagement en werkstroom-automatisering. Daarmee denkt het bedrijf, waar zo’n duizend mensen werken, zich beter te kunnen onderscheiden van concurrenten op de markt van workflow- en groupwareproducten, zoals Software-Ley, Filenet, Staffware, Lotus en Microsoft.
Van de werkstroomsoftware Teamware Flow komt dit jaar nog een volledig in Java geschreven versie op de markt. Met de komst van deze versie, Seabreeze genaamd, ondersteunt het softwarebedrijf zowel Java als Windows en wedt het veilig op twee paarden.
Ondergeschoven kindje
Sinds 1 januari 1998 heeft ICL alle aandelen en intellectuele eigendomsrechten overgedragen aan Fujitsu. Daarmee is een einde gekomen aan een warrige situatie die sinds het begin van de jaren negentig heeft bestaan. Toen Fujitsu ICL overnam, gingen de Engelsen op instigatie van de Japanners op zoek naar een Europese sparringpartner. Deze werd gevonden in het Finse Nokia Data. Met de overname van Nokia Data kwam ook Teamware en de hierin ondergebrachte groupware-kennis en -technologie in Engelse handen.
ICL heeft Teamware lang als ‘ondergeschoven kindje’ behandeld. Mede omdat het met Officepower een Unix-product had dat met Teamware Office concurreerde. Grootaandeelhouder Fujitsu was echter sterk onder de indruk van de Finse technologie en heeft Teamware Office in Japan geïntroduceerd. De Japanners hebben ook een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van Teamware Office. Hetzelfde geldt voor het werkstroompakket Teamware Flow, waarvan naast de bestaande NT-versie aan het eind van dit jaar een volledig in Java geschreven release uitkomt.
Appel en ei
In 1996 werd Teamware een volledige dochter van ICL. Daardoor kregen de Finnen meer ruimte om eigen activiteiten te ontplooien. Zo zijn ze op zoek gegaan naar eigen afzetkanalen. Mede onder druk van Fujitsu heeft ICL in 1997 ‘voor een appel en een ei’ de procesmodellerings- en simulatietool Processwise Workbench aan Teamware overgedragen, evenals de ontwikkelactiviteiten rond Process Manager. Aan het einde van het jaar moet er een werkbare en aangepaste versie van Process Manager op de markt komen. Voor de ontwikkeling is een half miljoen Engelse pond uitgetrokken.
Kennismanagement
Met Processwise Workbench, Process Manager, Teamware Flow en Dolphin (een ‘simpeler’ workflow-pakket dat dit jaar op de markt komt) beschikken de Finnen over een breed pakket hulpmiddelen om werkstroomprocessen te ondersteunen. Met deze strategie positioneert Teamware zich meer als leverancier van hulpmiddelen voor proces- en kennismanagement dan als aanbieder van groupware- en workflowsoftware.
Volgens analisten wordt workflow- en groupwarefunctionaliteit steeds meer in één pakket geïntegreerd, waardoor de concurrentie op de markt sterk toeneemt. Dat zal een prijsdrukkend effect en een sanering aan de aanbodzijde tot gevolg hebben. Bedrijven die hun blikveld niet verruimen, leggen daarbij als eerste het loodje. Vooral als op deze markt bedrijven als Microsoft en IBM/Lotus aanwezig zijn.