Hewlett-Packard en Sun Microsystems zijn verwikkeld in een wedloop waarbij zij elkaar voortdurend de loef afsteken met hun zware Unix-servers.
Zo bracht de eerstgenoemde fabrikant vorige week een nieuwe 240 MHz PA-8200-processor uit met nieuwe systemen die deze chip gebruiken. Tegelijkertijd lanceerde Sun de nieuwste Ultrasparc II-processor die een snelheid haalt van 336 MHz.
HP breidt zijn zware V- en middelzware K-series Unix-systemen uit met drie nieuwe modellen die de opgevoerde PA-Risc chip gebruiken. Naar verwachting is dit de laatste sprong voorwaarts van de 8200-generatie van deze Risc-processoren. HP gaat dit jaar nog over naar de PA-8500, die in wezen een opstapje vormt naar Intels Merced-chip. De levensduur van deze chips lijkt daardoor relatief kort. HP weerspreekt dit en benadrukt de prestatiewinsten die de nieuwe servers bieden.
Systeemverbetering
De Unix-leverancier beweert dat de nieuwe V2250-server met zestien van de nieuwe processoren 30 procent beter presteert dan de voorgaande V2200 met hetzelfde aantal 200 MHz-processoren. "De exacte systeemverbetering is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de gebruikte applicatie", relativeert ingenieur John Wiltschut van Hewlett-Packard. Gebruikers van oudere V-systemen moeten voor een overstap wel een keuze maken tussen maximale rekenkracht of maximale communicatiemogelijkheden. "Vanwege de fysieke ruimte voor uitbreidingen kan een ouder systeem zes processoren en negen communicatiepoorten bevatten of vier chips en dertien IO-kaarten. Niet allebei tegelijk", legt Wiltschut uit.
HP, Sun en Intel
Ondertussen verhevigt de strijd tussen HP en Unix-concurrent Sun met de lancering van diens nieuwste Ultrasparc II-chips die draaien op 336 MHz. Hiermee verovert het bedrijf weer de koppositie van chipgigant Intel. Door de overname van Digital door Compaq, wordt Sun steeds meer gezien als de laatste, of in ieder geval de belangrijkste, processor-concurrent van Intel. Het topmodel processor van die fabrikant haalt nu een kloksnelheid van 333 MHz. De Ultrasparc II is echter ook nog gebaseerd op een 64-bit architectuur, die robuuster en schaalbaarder is dan Intels huidige processorontwerp. De Pentium-producent stapt pas eind 1999 over naar een 64-bit processor, de Merced.