De hoge kosten van de veiling der mobiele licenties zullen tarievendaling temperen. Dit zegt directeur Koos van der Meulen van Telfort. De joint venture van NS en British Telecom kwam vorige week als een van de winnaars uit de bus bij de veiling van de landelijke licentie voor mobiele telefonie.
Telfort moet volgende week 545 miljoen gulden betalen aan het Rijk. Het consortium Federa van France Télécom, Deutsche Telecom, Rabobank en ABN Amro sleepte de tweede vergunning in de wacht voor 600 miljoen gulden. Federa heeft inmiddels exclusieve onderhandelingen gestart met Enertel over een samenwerkingsverband. Enertel besloot voor aanvang van de veiling niet mee te dingen naar de licenties, maar achteraf aansluiting te zoeken bij een van de kopers. Het telecombedrijf houdt ook de ontwikkelingen in de gaten omtrent Teledanmark en het Britse telecombedrijf Orange. Teledanmark heeft voor ongeveer 180 miljoen vier regionale kavels gekocht en kan vrijwel een landelijke dekking bieden. Samenwerking met Orange kan de spreiding alleen maar vergroten.
Bitter
Van der Meulen is verheugd met de licentie, maar houdt een bittere smaak over aan de veilingprocedure. "De bieders zijn tien dagen in een hotelkamer opgesloten. Het leek wel een gevangenis."
De directeur van Telfort vindt het opvallend dat de ministers opgewekt reageerden op de 1,8 miljard gulden die het Rijk aan de veiling van de landelijke en regionale licenties verdient. "Dit geld wordt wel over de hoofden van de klanten terugverdiend." Van der Meulen verwacht weliswaar lagere tarieven, maar niet zo laag als bijvoorbeeld de Consumentenbond denkt. "De hoge veilingkosten dragen niet bij tot tarievendaling. Eerst hadden we misschien een verlaging van 30 procent kunnen bieden, nu zal dit ongeveer 10 procent zijn."
Telfort kan met zijn tarieven onder de prijzen van PTT Telecom en Libertel duiken. De onderneming beschikt immers over een vast netwerk. Daar hoeft Telfort niets extra’s aan uit te geven. Bovendien zal het bedrijf door prijsdalingen 30 tot 50 procent minder betalen voor mobiele communicatie-apparatuur dan PTT en Libertel eertijds dienden te spenderen.
Teledanmark
Teledanmark komt met de regionale licenties aardig in de richting van een landelijke dekking. Van der Meulen ziet ondanks de hogere prijs veel voordelen in de landelijke frequentie. PTT en Libertel zijn immers volgens de wet verplicht om de hiaten in Telforts netwerk aan te vullen. Bovendien is de spreiding veel groter. Telfort verwacht dit jaar al mobiele diensten aanbieden. De landelijke dekking zal over twee jaar zijn bereikt.