De nieuwe versie van IBM’s OS/390, het besturingssysteem voor mainframes, krijgt nieuwe mogelijkheden voor elektronisch zakendoen. De fabrikant beweert dat hiermee transacties via het web sneller en beter beveiligd worden. Versie 2, release 5 van het 390-besturingssysteem moet deze maand uitkomen.
De nieuwe versie van dit oude besturingssysteem biedt ondermeer snellere toegang tot Internet, betere ondersteuning voor TCP/IP en versterkte beveiligingsmogelijkheden. IBM meent dat zijn S/390-machines aantrekkelijker zijn voor distributeurs wanneer het bedrijf ze aanprijst als zware webservers. "Wij verwachten absoluut dat het S/390-distributiekanaal zal groeien dankzij de nieuwe mogelijkheden in versie 2 release 5", zei Thomas Rosamilia, directeur van de S/390-productlijn.
Sneller
"Het voornaamste onderscheid met de voorgaande versies van OS/390 is de snelheid", aldus Rosamilia. Een S/390-mainframe dat is uitgerust met het nieuwe besturingssysteem zal Domino Go Webserver versie 4.6 zeker tien keer zo snel draaien. Release 5 kan meer dan drieduizend web-verbindingen per seconde aan en meer dan 200 miljoen hits per dag, aldus IBM.
Verder omvat het verbeterde besturingssysteem Triple DES-beveiliging (Data Encryption Standard) en de OS/390 Server-software voor een betere bescherming van geldtransacties via het web. Firewall-technologieën die voorheen gescheiden applicaties waren, zijn nu geïntegreerd in Release 5. Hetzelfde gebeurt met de Component Broker-software van IBM. Dit zijn hulpmiddelen op object-basis voor het ontwikkelen van applicaties die in verbinding staan met bestaande databanken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars ook software die is geschreven voor een Unix-variant, gebruiken of overzetten.
Beveiligings-chip
Bovendien verwerkt IBM de standaarden Ldap (Lightweight Directory Access Protocol) en het SET-protocol (Secure Electronic Transaction) in het nieuwe OS/390. De computerleverancier schroeft de beveiliging nog verder op door het gebruik van zijn eigen cryptografische co-processor, een speciale chip met ingebedde algoritmen om gegevens te versleutelen.
Een groot deel van IBM’s software-inkomsten komt nog steeds uit de doorlopende licentievergoedingen voor zijn mainframe-software. Dat gebied is echter niet meer de alsmaar groeiende melkkoe die het eens was. De afgelopen jaren haalt IBM zijn voornaamste omzetgroei uit netwerksoftware, zoals de producten van de opgekochte bedrijven Lotus Development en Tivoli Systems.