De automatiseringsbranche sluit een grote groep vrouwen uit door werken in deeltijd in heel beperkte mate toe te laten. Dit zegt bestuurder John Koudys van CNV Dienstenbond. En juist in de tijd waarin de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, is het niet verstandig blokkades op te werpen. Deeltijdwerk lijkt nog niet tot de bedrijfstak door te dringen.
Bij ons is werken in deeltijd niet bespreekbaar", zegt directeur Kees Weug van CMG-Diensten. "We praten er regelmatig over, maar het gebeurt niet." Werken in deeltijd is inmiddels redelijk geaccepteerd in de Nederlandse samenleving. De automatiseringsbranche loopt daarmee echter niet in de pas. De ondernemingen lijken niet van zins om op dit gebied toe te geven aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Slechts een enkel bedrijf staat schoorvoetend deeltijdwerk toe. Een voorbeeld hiervan is Origin. Dit bedrijf biedt nu de mogelijkheid om vier dagen per week te werken, en dat trekt volgens woordvoerder Geerd Schlangen veel kandidaten. John Koudys is niet tevreden. "Maar", zo meent John Koudys, "ook bij Origin zijn de mogelijkheden om parttime te werken heel beperkt. Origin is eindelijk door de bocht. Het is nog geen landelijk beleid van de onderneming."
Deeltijdwet
De politieke partijen werken onder leiding van GroenLinks aan een wet die het recht op deeltijdwerk vastlegt per 1 januari 1999. Als die wet nu wel aangenomen wordt, zit er voor de IT-branche niets anders op dan zich neer te leggen bij deze ontwikkelingen. Koudys meent dat de IT een kans laat liggen om meer mensen aan het werk te krijgen. "Veel vrouwen willen bij voorbaat niet werken in deze bedrijfstak. Deeltijdwerk is niet geregeld en de werknemers maken lange dagen. Ook veel mannen denken verder dan louter hun carrière. Bovendien kunnen ze er niet meer klakkeloos vanuit gaan dat hun partner op de kinderen past." Genoeg redenen voor de automatiseringsbranche om de ogen te openen voor deze maatschappelijke ontwikkelingen.
Service
Weug is zich ervan bewust dat CMG mensen uitsluit door parttime werk buiten het bedrijf te houden. "Toch denk ik niet dat wij onze doelgroep substantieel vergroten als we deeltijdwerk invoeren." De directeur benadrukt dat de onderneming bewust over het onderwerp nadenkt. "We zijn ervan overtuigd dat we als dienstverlener goed bereikbaar moeten zijn. Het is voor de klanten vervelend als ze ons proberen te bellen en na een week pas antwoord krijgen. Onze service gaat door deeltijdwerk achteruit. Goed georganiseerde bedrijven hebben voor elk project één leider en niet meerdere in deeltijd."
Uurtje-factuurtje
Koudys beseft dat de branche niet uit zichzelf massaal zal overgaan tot deeltijdwerk. "In de automatisering gaan de mensen vaak 100 procent voor het werk. Vaak werken zij in projecten. ‘Uurtje-factuurtje’ is heel normaal. Bovendien is de bedrijfstak – die heel marktgericht is – nogal individueel ingesteld." Een wettelijke regeling zal de automatisering tot overgave moeten dwingen. "Op dit moment is het makkelijker aan klanten te komen dan aan personeel. De branche moet voorzichtig met zijn mensen omspringen. Bovendien heeft deze cultuur een nadelig effect op studenten die een richting gaan kiezen."