Het mainframe is nog steeds niet dood. Sterker nog, onderzoeksbureau Heliview verwacht dat het aloude mainframe een goede toekomst tegemoet gaat als open datacentrum. Hierbij krijgt het de rol van centrale opslagplaats voor een hybride netwerk van computers dat in totaliteit noch gecentraliseerd noch netwerk-centrisch is.
Sinds jaar en dag dragen diverse fabrikanten van grote systemen, zoals Sequent, IBM, Siemens Nixdorf en Amdahl dergelijke boodschappen uit. Ook leveranciers van gelieerde producten laten zich niet onbetuigd. Opslagspecialisten EMC, Storagetek en andere concurrenten hebben het mainframe nog steeds niet opgegeven. Softwareproducent SCO lanceert deze week zelfs een campagne om zijn Unix-variant, die draait op Intel-hardware, te plaatsen in het datacentrum. Hierbij scharen zich ondermeer Intel, Compaq, Data General, ICL en Unisys achter dit initiatief.
Aantrekkelijk
Onderzoeksbureau Heliview ziet in deze campagne een bevestiging van zijn rapport ‘Enterprise Servers 1997’. Dit onderzoek naar zware systemen in Nederland constateert een ommekeer in de populariteit van mainframes. Hierbij spreekt het rapport van bedrijfsservers, waaronder zowel mainframes als zeer grote geclusterde Unix- en PC-servers kunnen vallen. Relatief nieuwe overwegingen maken dergelijke systemen aantrekkelijk. Dit zijn ondermeer: lagere prijzen door nieuwe technieken, zoals Cmos (complementary metal oxide semiconductor), en het gebruik van standaard hardwarecomponenten, zoals Intel-processoren. Deze argumenten worden toegevoegd aan de aloude, geroemde voordelen: beheerbaarheid, overzichtelijkheid, betrouwbaarheid en professionaliteit van het IT-personeel.
Balans slaat door
Heliview stelt dat gebruikers enige jaren terug nog twijfelden vanwege de prijs van deze capaciteiten. Deze balans lijkt nu door te slaan ten gunste van de zware systemen. Enerzijds door het gebruik van nieuwe technologieën, anderzijds door een effectievere marketing van het concept ‘open mainframe’. De Unix-wereld is ook niet geheel open; elke leverancier van dit platform bezit immers wel zijn eigen variant. Volgens Heliview hebben de diverse fabrikanten zelfs extra functionaliteit toegevoegd die lang niet altijd de afspraken van het Unix-platform volgt.
De ‘openheid’ van systemen neemt dan ook een zevende plaats in op de lijst van voornaamste aanschafcriteria. Slechts 13,5 procent van de 192 door Heliview ondervraagde grote organisaties noemde dit als reden. Het rapport concludeert dat het belangrijkste voor de gebruikers nog altijd de betrouwbaarheid (37,8 procent) is. Dit wordt gevolgd door de kracht/snelheid (24,3 procent), beheersbaarheid (20,5 procent), beschikbaarheid (16,2 procent), schaalbaarheid (15,7 procent) en beveiliging (14,6 procent).