De economische faculteit van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft een gegevenspakhuis, ‘Beurs Base’, ingericht met financiële marktinformatie. Studenten en medewerkers kunnen met de informatie uit het pakhuis, dat is gebaseerd op DB2 van IBM, denkbeeldige portefeuilles samenstellen en marktontwikkelingen volgen.
Projectleider prof. dr. M.P. Misseyer heeft plannen om Beurs Base open te stellen voor andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen.
De informatie wordt direct onttrokken aan de Amsterdamse effectenbeurs en de Europese optiebeurs. De beursgegevens worden opgeslagen in twee DB2-databases, één voor de Amsterdamse beurs en één voor de Europese. Deze draaien onder OS/2. Het gegevenspakhuis bevindt zich op een RS/6000 SP-server. Data Propagator Relational zorgt voor de replicatie van de twee databases naar Beurs Base.
Binnenkort gaat de VU over op de nieuwste versie van DB2: de Universal Database (UDB). "Door de grotere mogelijkheden van de parallelle verwerking gaan we informatie-aanvragen online verwerken", zegt Misseyer. Momenteel vindt de verwerking nog ’s nachts plaats, omdat de faculteit slechts één van de 76 beschikbare knooppunten van de RS/6000 gebruikt. Naast de migratie naar DB2 neemt de VU zestien knooppunten in gebruik.
Momenteel werkt het systeem alleen met Windows-clients. Een extranet moet de beursinformatie ook buiten de computerlokalen beschikbaar maken. Net.Data koppelt de database aan de webserver en benadrukt de voorkeur voor IBM-technologie bij de VU.
Over de rol van IT in onderwijs en onderzoek is Misseyer duidelijk: "vaardigheid in het gebruik van database-management systemen is onontbeerlijk." De sociaal-economische wetenschappen leunen steeds meer op IT. Studenten en medewerkers raken snel vertrouwd met DB2, claimt hij: "Ik heb gewerkt met Oracle en andere databases, maar de combinatie van DB2 en RS/6000 is niet te overtreffen."
Naast de VU zijn de Amsterdam Exchanges, Sara (het Sara Academisch Rekencentrum Amsterdam) en IBM bij het project betrokken.