Het Telematica Instituut wil de komende vier jaar de onderzoekscapaciteit van tachtig naar 160 plaatsen uitbreiden. Ondanks de grote druk op de arbeidsmarkt verwacht directeur Chris Vissers de vacatures te kunnen opvullen. "We zoeken mensen die meer gedreven worden door interesse dan door geld", aldus Vissers.
Vorige week woensdag is het Telematica Instituut officieel geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van de ministers Wijers en Ritzen van respectievelijk Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Minister Aartsen van Landbouw liet zich wegens ziekte vervangen door een topambtenaar. Het instituut krijgt acht jaar geld van de overheid om te bewijzen dat het mogelijk is om bedrijfsrelevant onderzoek op topniveau te bedrijven.
Het Telematica Instituut is één van de vier instellingen die vorig jaar van de rijksoverheid het predicaat technologisch topinstituut kregen uitgereikt. Ook op het gebied van voedselwetenschappen, polymeren en metaaltechnologie zijn dergelijke instituten opgericht. Dit viertal is geselecteerd uit in totaal achttien voorstellen die zijn ingediend voor onderzoeksterreinen waarop een technologisch topinstituut zou kunnen worden opgericht. Het belang voor de Nederlandse economie, de wetenschappelijke kwaliteit en de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de Nederlandse kennisinfrastructuur waren belangrijke selectiecriteria.
Verdubbeling
In het Telematica Instituut is het voormalige Telematica Research Center (TRC) opgegaan. Daarnaast participeren CWI, TNO, de TU Delft en de Universiteit van Twente in het instituut dat als missie heeft: de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige telematicakennis voor bedrijfsleven en samenleving. IBM, KPN, Lucent Technologies, ING en Rabofacet nemen als participanten deel, terwijl ABP/Uszo, Cap Gemini, Ericsson, Océ en Syllogic als contribuanten te boek staan. Als geassocieerde leden hebben zich tot nu toe ECT, Arcadis Heidemij, NOB, NS, Origin, CMG en VNU aangemeld. Het instituut, dat wil fungeren als een centraal aanspreekpunt voor fundamenteel en toepassingsgericht telematica-onderzoek voor bedrijven en overheden, telt nu tachtig onderzoeksplaatsen. De ene helft is afkomstig van de aangesloten kennisinstellingen, de andere helft wordt geleverd door de centrale organisatie (het voormalige TRC). Volgens directeur prof. Chris Vissers, die ook leiding gaf aan het in het instituut opgenomen TRC, moet de onderzoekscapaciteit in vier jaar zijn verdubbeld.
Aantrekkingskracht
"De arbeidsmarkt staat behoorlijk onder druk. Toch hebben we tot nu toe de bestaande vacatures kunnen opvullen. Dat gold tenminste voor het TRC. Hoewel we nu wel iets achterlopen, is het nog geen situatie om bang bij te worden. Hoe het in de toekomst zal gaan, is niet met zekerheid te zeggen. Je ziet dat de interesse in onderzoek een belangrijke rol speelt bij de uiteindelijke beroepskeuze. De aantrekkingskracht van het instituut ligt in de balans tussen enerzijds fundamenteel en anderzijds toegepast onderzoek", aldus Vissers. Hij verwacht van het Twinning-initiatief van minister Wijers weinig concurrentie op de arbeidsmarkt. Het initiatief om risicodragend kapitaal beschikbaar te stellen voor startende ondernemers in de ICT-branche juicht Visser toe. Het zal volgens hem een stimulerende werking hebben op jonge mensen die marktgerichte producten willen ontwikkelen. Dat zijn echter niet de mensen waarop het Telematica Instituut zich primair richt bij zijn personeelswerving. Het gaat Vissers om mensen die een carrière ambiëren in de internationale onderzoekswereld en meer gedreven worden door interesse in fundamenteel en toepassingsgericht wetenschappelijk onderzoek dan door het grote geld.