Het door Computer Associates (CA) uitgebrachte bod op Computer Sciences Corporation (CSC) vorige week, is bij laatstgenoemde als een bom ingeslagen. Nadat de top van beide bedrijven sinds december 1997 twee oriënterende gesprekken hadden gevoerd, overviel CA afgelopen week CSC met een overnamebod van negen miljard dollar.
Het bod verscheen op de website van CA in de vorm van een open brief aan CSC-topman Van Honeycutt. CA lijkt koste wat kost de beduusde systeemintegrator CSC te willen kopen. De directie van het bedrijf beraadt zich momenteel op een officiële reactie, aldus Piet Verpoorte, directeur van CSC in Nederland. "Ik heb geen idee wat er precies gaat gebeuren, welke richting het balletje oprolt. Aan de ene kant valt er uit het oogpunt van synergie wat voor te zeggen om een softwarebedrijf samen te voegen met een systeemintegrator. Aan de andere kant lijkt de culturele afstand tussen het agressieve productbedrijf CA en de op mensen georiënteerde service-organisatie CSC erg groot", aldus Verpoorte.
Niet gecharmeerd
Ondertussen benadert het softwarebedrijf CA de systeemintegrator CSC steeds agressiever. Zo dreigt CA de aandeelhouders rechtstreeks te benaderen. Daarnaast heeft het softwarebedrijf een zogenoemde ‘vóór-fusie notificatie’ ingediend bij de Amerikaanse overheid. Volgens de Amerikaanse vakpers voert deze aankondiging de druk op CSC verder op.
Van Honeycutt zit pas een jaar op zijn post en lijkt zijn bedrijf niet zonder slag of stoot uit handen te willen geven. Ook Verpoorte is niet gecharmeerd van de publieke aanpak: "Een typische CA-aanpak. Niet de CSC-stijl."
CA heeft nu 11.000 medewerkers en een omzet van 4,5 miljard dollar. Met de acquisitie groeien die cijfers naar respectievelijk 51.000 medewerkers en elf miljard dollar.
Ontslagen
CA is bereid 108 dollar per normaal aandeel CSC te betalen en heeft de miljardenfinanciering al bij verschillende banken rond gekregen. Het bod ligt 17 procent boven de marktwaarde van het aandeel. Vandaar dat de aandeelhouders van CSC wel brood zien in een eventuele overname. Zij hebben CSC dan ook voor de rechter gedaagd om het bestuur te dwingen een onafhankelijk comité in te stellen, die het bod van CA objectief moet beoordelen. "De belangen van CSC en zijn aandeelhouders zijn niet dezelfde", zo redeneren de geldschieters.
"Ondertussen proberen wij de kwaliteit van de dienstverlening zo hoog mogelijk te houden om onrust bij onze klanten te vermijden", zegt Verpoorte. CA heeft beloofd in geval van een acquisitie geen mensen te ontslaan. Ondanks de slechte naam van CA op dit gebied (reorganisaties en ontslagen zijn niet ongewoon na overnames) kon een woordvoerster van de ondernemingsraad in oprichting nog geen commentaar geven op het tumult rond een eventuele overname.