De nieuwe versie van Baans bedrijfssoftware, die in juni van dit jaar uitkomt, heet niet Baan V maar Baan Series. Dit pakket zal opgedeeld zijn in uiteenlopende componenten, gebaseerd op Baans ‘extended middleware architecture’, die in november 1997 werd gepresenteerd. De eerder geplande vorm van Baan V is daarmee gestrand. De nieuwe op componenten gebaseerde Baan Series maakt het overstappen naar een nieuwere versie eenvoudiger, omdat zogenoemde ‘big bang’-implementaties niet meer nodig zijn. Concurrent SAP noemt Baans actie ‘niet nieuw’ en is verre van onder de indruk.
Baan erkent met deze productstrategie dat een erp-systeem geen groot individueel pakket meer is", aldus analist Joshua Greenbaum van de Hurwitz Group. Baan Series bestaat uit twee delen: Baan ERP en een nieuwe versie van Baans Dynamic Enterprise Modeling software (DEM). Baan ERP bestaat uit acht op componenten gebaseerde modules, waaronder fabricage, logistiek, verkoop en distributie, transport, service en financiën. De modules ondersteunen zowel Dcom van Microsoft als de industriestandaard Corba. Met de nieuwe DEM kunnen volgens Baan niet-technische managers de impact van nieuwe processen grafisch visualiseren voordat ze geïmplementeerd worden.
Te laat
Naast eenvoudigere migraties naar nieuwe versies, is met de componentensoftware ook integratie met software van andere leveranciers mogelijk. De Baan Object Interface (BOI) biedt een verzameling van api’s (application programming interface) die communicatie met software van derden mogelijk maakt. Gary Clairmont, analist bij het Britse Benchmarking Partners, is enthousiast over Baans plannen, maar neemt een afwachtende houding aan: "de betrouwbaarheid van de api’s moet nog bewezen worden, evenals het functioneren van de componenten in een gedistribueerde omgeving en de frequentie waarmee Baan stap voor stap zijn componenten vernieuwd."
SAP meent dat Baan laat is met zijn Baan Series. "Het is geen annoncering, maar uitsluitend een naamswijziging. Waarschijnlijk hebben ze hiervoor gekozen omdat ze er niet in slagen Baan V in februari klaar te hebben, zoals eerder aangekondigd", aldus Henny Hurkens, marketing manager van SAP Nederland. De belangrijkste reden van het concept van Baan Series is volgens Hurkens echter een andere: "Ze openen de weg voor hun klanten om aan te haken op de twee de facto platformen: Oracle en SAP.
Aanhaken
Klanten van Baan kunnen voor één van de twee platformen kiezen en daaraan specifieke Baan-componenten koppelen." Een onderzoek van Forrester ondersteunt deze uitspraak. Het bureau concludeerde in oktober 1997 dat ‘Baan moet aanhaken bij SAP en geen eigen platform moet ontwikkelen’. Volgens Forrester blijven in erp-land twee architecturen overeind. Aan de ene kant Oracle gecombineerd met Corba en aan de andere kant SAP met Dcom.
Verder meent Hurkens dat Baan niet de enige is die met componenten in de weer is. SAP kiest daarbij voor een evolutionaire aanpak: "SAP’s componenten zijn in 1996 geïntroduceerd. Met release 4.0 zijn vorig jaar weer een groot aantal componenten op de markt verschenen."