"De samenwerking met Intel heeft geen gevolgen voor Sparc, wel voor de keuzemogelijkheden van onze afnemers. Zij kunnen Solaris ook op het desktop-platform gaan toepassen." Hans Appel vindt de sombere visie op de Sparc-chip ‘wishful thinking’.
In Computable (23 januari) maakt u melding van de strategische samenwerking tussen Sun Microsystems en Intel om Solaris te ontwikkelen voor de Merced-processortechnologie. Hoewel uw verslaggever van mij een uitgebreide toelichting heeft gekregen op de achtergronden van de overeenkomst en de eventuele gevolgen voor Sparc, heeft hij er toch de voorkeur aan gegeven om de opinie van onze concurrent weer te geven. Met een flinke dosis ‘wishful thinking’ wordt vervolgens geponeerd dat de Sparc-chip weinig toekomst meer zou hebben.
HP moet hier vooral voor zichzelf spreken. De uitgangssituaties van PA-Risc (die inderdaad ten gunste van de Intel-chips gaat verdwijnen) en Sparc zijn volstrekt verschillend. De Sparc-technologie, met momenteel de 300 MHZ Ultra Sparc IIi als vlaggenschip, staat er beter voor dan ooit tevoren. Niet alleen in prestaties, maar ook in geproduceerde volumes en aantallen afnemers. Met de recente introductie van de laaggeprijsde werkstations uit de ‘Darwin’-lijn neemt dat volume alleen maar verder toe.
Vorige week maakte IDC overigens bekend dat Sun ook dit jaar met grote voorsprong marktleider blijft op het gebied van werkstations. Voor Sparc bestaat een duidelijke ‘roadmap’ die nog heel wat jaren vooruit kan. Een andere reden voor het bestaansrecht van de Sparc-chip is dat deze technologie het mogelijk maakt om zeer specifieke kenmerken in te bouwen die voor krachtige, schaalbare, clusterbare en ‘hoge beschikbaarheids’-oplossingen nodig zijn en blijven. Het is niet voor niets dat systemen zoals Suns Enterprise 10000, met maximaal 64 Ultra Sparc-processoren TPC-C, TPC-D en SAP R/3-benchmarks met glans heeft gewonnen. De samenwerking met Intel heeft geen gevolgen voor Sparc, wel voor de keuzemogelijkheden van onze afnemers, nu zij Solaris ook op het desktop-platform kunnen gaan toepassen. Een niet onbelangrijk deel van onze klanten gebruikte al Solaris op Intel, en om hen ook die mogelijkheid te geven op de nieuwe chip-technologie van Intel was deze nauwe samenwerking essentieel. Immers, voor een verantwoorde implementatie van een besturingssysteem op een chip is gedegen voorbereiding en gezamenlijke ontwikkeling nodig.
Onze klanten kunnen dan met een gerust hart één besturingssysteem (Solaris) gebruiken voor hun gehele onderneming, Sparc-servers zowel als Intel-desktops.
Hans Appel, marketing manager Sun Microsystems