Java, programmeertaal annex platform-onafhankelijke besturingssysteem, zal volgens Gartner Windows niet de das om doen. "Het is echter ook niet zo dat Java nooit wat wordt", zegt Gartner-topman Scott Winkler.
Hij voorspelt dat de trend naarnetwork computing doorzet en dat Microsofts verovering van de bovenkant van de markt nog enige jaren op zich laat wachten.
De vijfde versie van Windows NT is volgens Winkler pas in 2000 bruikbaar voor grote bedrijven. "Nieuwe technologie heeft altijd een incubatietijd nodig en NT 5 zit vol met niet eerder uitgebrachte elementen. Sommige dingen kun je niet in een laboratorium testen. Zorg dat jij niet die praktijktest wordt." Microsoft verandert veel in de nieuwe versie NT, bijvoorbeeld centrale informatie-indexen, betere beveiliging, ondersteuning voor meerdere gebruikers onder de codenaam Hydra en vereenvoudigd beheer. Dit alles om de tco (total cost of ownership) te verlagen. NT 5 is volgens Microsoft eind dit jaar beschikbaar. Winkler gaat uit van het eerste kwartaal van 1999.
Winkler meent dat in de Unix-markt alleen de varianten van HP, IBM en Sun groot blijven. "Digital Unix maakt nog wel een kans. De overige Unix-platformen drogen langzaam uit wat de beschikbare applicaties betreft." Winkler is ook niet onverdeeld positief over de sterke Unix-spelers. "De beschikbaarheid is met de huidige 99,95 procent gegarandeerdeuptime niet goed genoeg voor echt bedrijfskritische toepassingen." Weliswaar werken diverse fabrikanten daar aan, maar volgens een meerjarenplanning.
Winkler heeft ook over Sun bedenkingen. "Het is nog steeds een hardwarefirma zonder goede software en dienstenverlening. Het moet daarvoor een ander bedrijf opkopen, bijvoorbeeld een dienstenorganisatie als Unisys." Deze mening sluit aan bij de geruchten dat Sun op overnamepad is, met ondermeer Netscape als doelwit. Beide bedrijven ontkennen dit echter. Gartner acht de mogelijkheid dat Sun zelf wordt gekocht minimaal. "Hardwarefirma’s hebben software- en dienstenorganisaties harder nodig dan andersom."
Winkler erkent wel dat Sun met Java een krachtig software-platform in huis heeft. "Het zal geenWindows-killer zijn, zoals Microsoft vreest, maar heeft zeker zijn plaats naast dat besturingssysteem." Winkler is het eens met de reclamekreet voor Java: software één keer schrijven en overal draaien. Dat Java-software op dit moment nog relatief langzaam is, geeft hij grif toe. "Vertaalde code is altijd trager dan code die voor een specifiek platform is geschreven. Maar dat speelt binnenkort geen rol meer, doordat de onderliggende hardware alsmaar sneller wordt. De compilatietijd voor Java-code zal een acceptabel niveau bereiken. Dus Java krijgt zeker nog toekomst.