De Amsterdamse effectenbeurs onderzoekt of computerfabrikant Tulip zich schuldig heeft gemaakt aan het onzorgvuldig omspringen met koersgevoelige informatie. Het bedrijf bracht eind vorig jaar een onderhandse emissie van 1,85 miljoen aandelen uit om de overname van de failliet verklaarde boedel van Commodore te financieren.
De aandelen werden ver onder beurskoers geplaatst bij zes tot nu toe onbekende vennootschappen uit Panama, Cura�ao en Luxemburg. De stukken zijn inmiddels alweer doorverkocht. Bij de plaatsing speelde de Amsterdamse vennootschap Lezal een bemiddelende rol. Lezal was ook actief bij de Commodore-deal. De vennootschap kocht van de curatoren in het faillissement de goederen, die daarna door Tulip werden overgenomen.
Tulip-directeur Hetzenauer zegt niet te weten wie de aandeelhouders van Lezal en de zes vennootschappen zijn. Hij kent alleen directeur Uffink. "Het is een betrouwbare firma gebleken", aldus Hetzenauer.
Naast het onderzoek van de Amsterdamse beurs loopt er nog een onderzoek naar mogelijk misbruik van voorwetenschap bij de handel in aandelen Tulip. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) richt zich hierbij ook op de gang van zaken rond de overname van delen Commodore door Tulip.