Minister Wijers van Economische Zaken (EZ) reserveert veertig miljoen gulden om startende bedrijven op het gebied van informatie en communicatietechnologie (ICT) te stimuleren. Begeleiding door vooraanstaande IT-ers, huisvesting en financiering spelen een sleutelrol in dit initiatief. Doel van het zogenoemde Twinning-project is Nederlandse ICT-bedrijven met exportproducten marktaandeel te helpen opbouwen op internationale markten.
Wijers streeft naar een Nederlandse koppositie in Europa. Met het Twinning-concept komt hij tegemoet aan de behoeften van startende ICT’ers: advies, ondersteuning en financiering. Het Twinning Netwerk is één van de drie elementen uit het initiatief dat onderzoeksbureau Booz, Allen & Hamilton voor de minister op papier zette.
Vijftien vooraanstaande ICT-ers, onder leiding van Roel Pieper, gaan startende bedrijven selecteren en ondersteunen bij het leggen van internationale contacten. Daarnaast opent EZ eind dit jaar een Twinning Center, waar starters gehuisvest en begeleid kunnen worden. De komende vier jaar komen er in totaal vier van deze Centers.
Tenslotte stimuleert Wijers middels twee Twinning Fondsen uitverkoren starters met de financiering van veelbelovende bedrijfsactiviteiten: het startfonds (dertig miljoen van overheid) voor ondersteuning van starters, en het groeifonds (financiering door private financiers en overheid) voor bedrijven in de groeifase.
Enthousiast
Paul de Graaf van de werkgeversorganisatie VNO/NCW reageert enthousiast op de plannen van Wijers: "Het is een uitstekende gedachte om eindelijk iets extra’s te doen voor ICT-starters." Ook Klaas de Boer van Baan Investment, op operationeel niveau betrokken bij het Twinning-project, is lovend over het initiatief. "De Nederlandse ICT-sector loopt achter, mede als gevolg van het kleine aantal beginnende bedrijven. Met het Twinning Netwerk kunnen we daar iets aan doen."
Eerste zetje
"Het Twinning Netwerk is een goed idee. De kleintjes kunnen wat van de grote jongens leren", zegt Marius Meeus verbonden aan de vakgroep techniekdynamica van de Technische Universiteit Eindhoven. Met zijn collega’s Leon Oerlemans en Frank Vercoulen bekeken zij de plannen van EZ. "Het commitment naar de sector is niet overtuigend aangezien het budget relatief klein is. Ter vergelijking: Alleen Philips krijgt jaarlijks al honderd miljoen aan technologiesubsidies." Ton Risseeuw wijst er echter op dat het voornamelijk tot doel heeft een eerste zetje te geven: "Voor dertig miljoen kunnen we al heel veel moois doen." Daarna moeten de gebruikelijke kapitaalverschaffers de zaken overnemen.
Naast Roel Pieper, voormalig topman van Tandem en Compaq, heeft EZ ook ervaren ondernemers als Risseeuw, Paul Baan, Pieter Adriaans, Bodo Douqué en Esther Dyson gestrikt.
Het risico bestaat dat de grote bedrijven achter de topondernemers uit het Twinning Netwerk er met de innovatieve technologieën van de starters vandoor gaan. Meeus: "kleintjes zijn vaak bang dat hun kennis weglekt omdat personeel overstapt of omdat ze hun kennis onvoldoende kunnen beschermen. Wie beschermt de technologieën van veelbelovende starters?"
Gebrek aan talent
Daarnaast menen de Eindhovense academici dat het gebrek aan managementtalent en durf een fundamenteel probleem is in de Nederlandse opleidings- en bedrijfscultuur. "Vooral in technische opleidingen, waar toch de meeste ICT-ers gevormd worden, ontbreekt de aandacht voor commercialisering van technologie. Kennis van contracten, kennisbescherming en ondernemingsvormen worden vaak niet onderwezen. Ook die aspecten zijn cruciaal voor high-tech ondernemerschap."