Het aantal straalverbindingen op de Nederlandse telecommarkt zal sterk groeien. Dit stelt directeur Bert Pluijmakers van MLL Telecom. Toepassing in Nederland vindt nog sporadisch plaats. Nieuwkomers op de vrije telecommarkt zetten schotels in om te concurreren met het PTT-netwerk. Er kleeft nog wel een aantal nadelen aan de techniek.
Een straalverbinding maakt het mogelijk om telefooncentrales en datanetwerken op een afstand tot 25 kilometer met elkaar te verbinden. Met name nieuwe aanbieders van telecom in Nederland gaan deze techniek gebruiken bij de opbouw van hun landelijk netwerk.
Aangezien PTT Telecom na de liberalisatie nog steeds als enige marktpartij beschikt over een netwerk dat bij alle huizen en bedrijven binnenkomt, vormt de straalverbinding met name voor andere telecomaanbieders een alternatief om moeilijk bereikbare klanten aan te sluiten.
Industrieterrein
"Enertel zet straalverbindingen in ter ondersteuning van de snelle opbouw van het landelijke glasvezelnetwerk. Dat kan bijvoorbeeld voor het ontsluiten van industrieterreinen en het snel aansluiten van klanten", laat woordvoerster Jolanda Holwerda van Enertel weten. "Het direct en overal klanten kunnen aansluiten is essentieel om vanaf het eerste moment te concurreren met PTT Telecom."
Voor mobiele communicatie is een straalverbinding eveneens toepasbaar. Hiermee kunnen de signalen van zendmast naar zendmast worden gezonden. Ook ziekenhuizen, banken en andere organisaties met kritische verbindingen, zetten straalverbindingen in.
Tijdelijke oplossing
MLL Telecom, een dochteronderneming van het Britse bedrijf Microcell Links, installeert straalverbindingen in Nederland. Volgens directeur Pluijmakers biedt straalverbinding de telecomaanbieders een goed alternatief voor de huur van lijnen bij PTT Telecom. "Als ze gebruik maken van het netwerk van PTT, dienen ze de hoge interconnectietarieven te betalen", aldus Pluijmakers.
Verder neemt de aanleg van een dergelijk verbinding minder tijd in beslag dan de opbouw van een glasvezelnetwerk, waarvoor allerlei vergunningen vereist zijn. Toch ziet Enertel straalverbinding als een tijdelijke oplossing. "De capaciteit is beperkt en daarom verdient op de lange termijn een landelijk fijnmazig glasvezelnetwerk de voorkeur", zegt Holwerda.
Bezwaren
Ondanks de hoge kwaliteit en beschikbaarheid van de verbinding, is een straalverbinding niet zonder bezwaren. De eerste beperking vormt de maximale afstand van 25 kilometer. Ook mogen geen torens of andere obstakels tussen de schotels staan.
Maar volgens Jos van der Hoven van MLL is een verbinding tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Düsseldorf geen probleem. "Dan plaatsen we meer schotels. De prijs van deze verbinding is met name bij grotere bandbreedten concurrerend." Volgens Holwerda veroorzaken apparatuurfouten en weersomstandigheden storingen. Zware regen- of sneeuwbuien kunnen fouten op de lijn veroorzaken. Pluijmakers is het hiermee oneens. "De regen- en sneeuwbuien die wij in Nederland kennen, hebben geen invloed op de werking van de apparatuur. Dit soort vooroordelen zijn er onder andere de oorzaak van dat straalverbindingen op dit moment nog slechts sporadisch worden toegepast in Nederland." Verder bleek het voor MLL al twee keer onmogelijk een schotel op een gebouw te plaatsen. De architecten maakten bezwaar tegen deze horizonvervuiling.