Steeds minder leveranciers gaan uit van een strijd tussen Unix en Windows NT. Een enkeling besteedt zijn advertentiebudget aan het met hartstocht promoten van Unix, maar de meeste leveranciers zijn overtuigd van een coëxistentie. Beide systemen hebben een plaats in de markt. De keuze is aan de gebruikers, aldus Harry van den Bergh.
De keuze die gebruikers moeten maken tussen Unix en Windows NT – zie de ingezonden brief van Frits Timmermans (Computable, 30 januari, pagina 39) – is in afnemende mate een discussie over wat Unix wel kan en wat Windows NT nog niet kan. Die technische verschillen zijn langzamerhand zo klein geworden, dat dat niet meer de basis mag zijn bij het bepalen van de keuze. Kiezen tussen Unix of Windows NT is veel meer gebaseerd op het al dan niet beschikbaar zijn van applicaties voor het desbetreffende besturingssysteem. Bovendien telt mee of ze past binnen de door de organisatie gekozen standaarden. Tenslotte speelt de beheersbaarheid mee, met als belangrijk onderdeel de beschikbare kennis in de organisatie.
Combinatie Unix/risc
Het speelveld dat aan Unix is voorbehouden wordt door het wegvallen van de technische verschillen steeds kleiner. Echter daar waar geïnvesteerd is in Unix-kennis en op Unix gebaseerde toepassingen, zal er zeer zeker een plaats voor dit besturingssysteem blijven. De klappen vallen in de combinatie Unix/Risc, die in prijs/prestatie-verhouding het steeds vaker moet afleggen tegen het Intel-platform, waarop SCO Unix draait. Het aardige van Intel-servers zoals de Compaq Proliant, in vergelijking met de Risc-systemen, is dat daarmee voor een eventuele overgang in de toekomst de deur naar Windows NT wordt opengehouden.
Windows NT neemt meer en meer de rol over die Unix in het verleden had. Kenmerkend is in dit geval de rol van Windows NT bij bijvoorbeeld databaseleverancier Oracle. Vijf jaar geleden vonden ontwikkelingen plaats op Unix en speelde NT geen rol. Twee jaar geleden werd er tegelijkertijd ontwikkeld op zowel het Windows NT- als op het Unix-platform. En vandaag de dag ontwikkelt Oracle op Windows NT, met een Compaq-server als referentieplatform. Conversies naar de verschillende Unix-varianten vinden in een later stadium plaats. Ook bij erp-leveranciers als Baan en SAP speelt Windows NT een belangrijke rol.
Met de clustering-benadering, zoals die op basis van Compaq en Windows NT Cluster Server, zijn betrouwbare oplossingen te realiseren. Daarbij komen zogenoemde ‘high availability’-oplossingen binnen het bereik van steeds meer IT-organisaties. Vanzelfsprekend zijn dat nog niet de systemen waarop je de beurstransacties van Wall Street, het nationale telefoonverkeer of de creditcard-transacties van Visa zal uitvoeren.
Dat marktsegment zal voorlopig voorbehouden blijven aan systemen zoals de Compaq Tandem Himalaya die tegemoetkomen aan de beschikbaarheids- en schaalbaarheidseisen waar het NT-platform niet aan kan voldoen. Overigens zijn met de overeenkomst tussen Microsoft en Tandem een aantal Nonstop-technologieën ook op het Windows NT-platform beschikbaar gekomen. Zo zijn kennis en algoritmen van Tandem in Microsofts Cluster Server verwerkt en zijn de ‘multinode’ Nonstop Software database- en transactie-omgevingen naar Windows NT gepoort. In dit topsegment van de markt zullen Unix-systemen geen rol van betekenis spelen.
Standaardisatie gloort
Samenvattend kan gesteld worden dat de belangrijkste rol van Unix ligt in die omgeving waar reeds fors in Unix is geïnvesteerd. Of Unix die rol zal kunnen behouden, wordt mede bepaald door de mate waarin standaardisatie kan plaatsvinden. Nog steeds hebben we te maken met zeer veel, over het algemeen bedrijfseigen Unix-varianten.
Een aantal leveranciers heeft al aangegeven zich in de toekomst bij SCO aan te sluiten, en daarmee de eigen Unix-variant op te geven. Daarmee wordt ook automatisch de keuze voor het Intel-platform gemaakt. Wat in het verleden met praatgroepen ter standaardisatie van Unix nooit gelukt is, lijkt nu onder de druk van Windows NT toch nog te lukken. Verrassend effect hiervan is dat de hoofdrolspelers in de Unix-markt ervoor kiezen de strategie te volgen die leveranciers, die zich nooit primair op Unix gericht hebben (zoals) Compaq, al vele jaren geleden hebben ingezet. En daarmee worden de Unix-hoofdrolspelers van toen, in de door de Windows NT gedomineerde markt, de volgers van vandaag.
Harry van den Bergh,
manager Enterprise Solutions Compaq,
Gouda
Unix en/of NT
De stelling van Data General – Belangstelling voor NT is terecht, maar náást Unix – was aanvankelijk onvoldoende aanleiding voor zowel Tandem als Sequent om te reageren. Op aandringen van de redactie hebben beide bedrijven uiteindelijk toch van zich laten horen. Van de zijde van Tandem/Compaq geeft Harry van den Bergh zijn mening over de strijd tussen Unix en NT. Sequent belicht, bij monde van Jan de Koning, de situatie in het rekencentrum.