Software-leverancier SAP verwacht voor 1998 als gevolg van de afname van ‘Jaar 2000’-implementaties slechts een omzetgroei van 30 tot 35 procent. Over 1997 realiseerde het Duitse SAP nog het spectaculaire groeicijfer van 62 procent. Henny Hurkens, verantwoordelijk voor de marketing van SAP in Nederland, denkt nog een half jaar te kunnen profiteren van klanten met een ‘Jaar 2000’-probleem die besluiten om SAP te implementeren.
Daarna wordt het wel erg laat om met de implementatie van een erp-pakket uit de millennium-problematiek te geraken", aldus Hurkens. "Millennium-projecten verlopen anders dan ‘gewone’ erp-projecten", zegt Hurkens. Bedrijfsprocessen worden ruwweg bevroren, waarna men de R/3-software van SAP binnen drie tot zes maanden implementeert. Pas daarna, als er een ‘Jaar 2000’-bestendig systeem draait, begint de fase van herontwerp en optimalisering van het bedrijfsproces. Deze laatste reengineering-slag maakt R/3-implementaties doorgaans complex en tijdrovend. Een activiteit die in het licht van het jaar 2000 dus beter achteraf kan worden uitgevoerd. Ook is het volgens Hurkens zaak om, in geval van kritische ‘Jaar 2000’-projecten, omvangrijke implementaties op te delen in kleinere stukken. Bij millennium-klussen is tijd de dominante factor en niet het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verkrijgen van inzicht in die processen, waarvoor erp-systemen toch bedoeld zijn.
De groei van SAP komt in de toekomst niet alleen uit de exploderende markt van middelgrote bedrijven, waar erp-pakketten op Windows NT aan hun opmars begonnen zijn.
Strategisch systeem
Zo werpt SAP zich op de markt van uitbesteding. Het bedrijf wil outsourcings-diensten aanbieden op vier gebieden: personeelszaken, inkoop, financiën en orderverwerking. De erp-leverancier wil dit echter niet alleen doen. Het idee is om zelf zijn R/3-expertise in te zetten, terwijl partners de aanvullende diensten leveren. SAP wil samenwerkingsverbanden aangaan met financiële organisaties, grote outsourcers als EDS, en kleinere partners die SAP implementeren.
SAP volgt met deze aankondiging zijn rivaal Peoplesoft die vorige maand een soortgelijke dienst startte. Vooral midden- en kleinbedrijven, voor wie R/3 geen strategisch systeem is, zouden van deze nieuwe dienst kunnen profiteren. Zij kopen R/3 als back-office-oplossing, en laten het door een andere partij beheren.
SAP in bankwereld
De Duitse erp-leverancier richt verder ook steeds actiever op de markt voor financiële dienstverlening. Tot nu bediende SAP in dit segment een aantal toevallige klanten: ABP, Kas Associatie en Fortis. Het bedrijf is bezig met het opbouwen van kennis op het gebied van bankzaken, verzekeringen en vermogensbeheer. Ook het partnerkanaal heeft een belangrijke rol in deze markt, waar SAP in 1998 net zoveel omzet denkt te behalen als op de middenmarkt. Origin is implementatiepartner en KPMG en Moret Ernst & Young zijn betrokken bij zowel consultancy als implementatie.