Er zijn verschillende manieren om als nieuw bedrijf op te vallen in Silicon Valley: met een haasje-over technologie, met machtige vrienden of met machtige vijanden. Wat de laatste twee betreft zit het wel snor met Juniper Networks. Het bedrijf uit het Californische Mountain View heeft een lijst van investeerders waartegen men U kan zeggen.
Want als Lucent Technologies, AT&T, Nortel, Ericsson, Siemens AG, Newbridge Networks, 3Com en Worldcom niet samen de crème de la crème van de netwerkindustrie/telecommunicatie zijn, wie dan wel? De zeer gerenomeerde vijand is in dit geval Cisco Systems, het bedrijf dat met end-to-end solutions probeert een monopoliestatus te verwerven in de wereld van de netwerken zoals Microsoft die heeft op de markt van de PC’s. En het product? Juniper ofwel ‘Jeneverbes’ belooft in 1998 met supersnelle gigabitrouters en switches te komen die de Internet backbone en bedrijfsnetnetwerken zullen ontlasten. Dat het die technologie in huis heeft kan de buitenwereld voorlopig alleen afleiden aan de manier waarop Juniper wordt vertroeteld door zijn rijke vrienden.
Juniper komt in augustus 1997 voor het eerst grootscheeps in het nieuws als het bedrijf bekend maakt dat Nortel, Ericsson, 3Com, Lucent Technologies, Siemens/Newbridge en Worldcom samen een bedrag van 40 miljoen dollar investeren in het bedrijf. Deze investeringen komen bovenop een eerdere injectie van 16 miljoen dollar die voornamelijk is opgehoesd door de ‘venture capitalists’ van Kleiner, Perkins, Caulfield & Byers. Nortel en Ericsson zijn marktleiders op het gebied van switches voor telefoonnetwerken, 3Com is een pionier op het gebied van netwerktechnologie, de Siemens/Newbridge combinatie produceert atm-apparatuur en Worldcom is eigenaar van Uunet Technologies, een Internet Service Provider (ISP) die wereldwijd opereert.
De investeerder zullen de technologie in licentie kunnen gebruiken als blijkt dat Juniper zijn belofte in kan lossen. Lucent Technologies, Nortel, Ericsson en Siemens kunnen de technologie gebruiken om een aandeel te veroveren in het dataverkeer over netwerken. Worldcom/Uunet zit te springen om routers en switches die de explosieve groei in het Internetverkeer kunnen verwerken en die bovendien het verkeer in soorten met verschillendde tarieven kunnen opdelen. 3Com hoopt dat een superieure technologie die het alsmaar groeiende gat met Cisco kan dichten. "We hebben Cisco op de korrel", roept 3Coms ceo Eric Benhamou enthousiast na het mediadebuut van Juniper. Het Amerikaanse blad Wired – de Panorama van de Amerikaanse IT – noemt de bekendmaking van Junipers plannen een ‘oorlogsverklaring’ aan Cisco, het bedrijf dat nu 80 procent van de routermarkt in handen heeft.
Sporen
Het vertrouwen van de grote jongens in Juniper is ook gebasseerd op de mankracht van het bedrijf. Zowel het management als de technische staf hebben hun sporen verdiend in de netwerk wereld. Het bedrijf is in 1996 opgericht door voormalige medewerkers van Stratacom, Sun Microsystems, Bay Networks, Xerox, Silicon Graphics, 3Com en … Cisco Systems. Chief Technical Officer van Juniper is Pradeep Sindhu een computerspecialist die voor hij naar Juniper kwam werkte bij het Computer Science Lab van Xerox. Scott Kriens, de huidige ceo, werkte tien jaar lang bij StrataCom, een bedrijf dat atm-apparatuur maakte en dat in 1996 door Cisco werd overgenomen. Kriens belooft de – volgens veel deskundigen uitgewoonde – routing technologie een nieuw leven in te blazen. "Juniper betekent een renaissance in routing", aldus de optimistische veertiger.
In November 1997 staat Juniper opnieuw volop in de belangstelling wanneer IBM bekend maakt Asic (Application Specific Integrated Circuit)-chips te zullen leveren voor de gigarouters en switches van Juniper. Asic’s zijn in essentie computerchips die specifieke computing processen versnellen door ze uit te voeren in de hardware. De integratie van Asic’s in netwerkapparatuur wint de laatste tijd aan populariteit omdat het een sneller alternatief is voor routers en switches die gebruik maken van een general purpose processors. "Om het prestatieniveau te halen waar de ISP’s om vragen is het noodzakelijk gebruik te maken van het meest geavanceerde computing vermogen gebasseerd op Asic-technologie", zegt Peter Wrexler, vice-president engineering van Juniper. Wrexler wil verder niets zeggen over de producten die zijn bedrijf in 1998 op de markt zal brengen. In het geruchtencircuit circuleert het bericht dat Junipers gigarouter een snelheid zal hebben van 2,4 Gigabits, dat is aanzienlijk meer dan de gangbare 622 Megabits die Cisco high-end routers nu leveren. In december 1997 komt ook AT&T aan boord met een investering van 6 miljoen dollar.
Geen angsthaas
Loopt het Cisco Systems nu dun door de broek? Als dat al zo is dan laten ze het in ieder geval niet merken. Richard Palmer hoofd van de ISP-divisie van Cisco, bestempeld in de Wall Street Journal de investeerders in Juniper spottend als ‘een groepje bedrijven dat er wat te laat achter is gekomen dat het Internet protocol en de schaalbaarheid van netwerken erg belangrijk zijn’. Bovendien is een grote backbone provider volgens Palmer al aan het proefdraaien met een Gigabit Switch Router (GSR) van Cisco die ook gigabits per seconde kan verwerken. "Onze nieuwe router maakt van het Internet een 12-baansweg en volgend jaar wordt dat een 48-baansweg." Iedere GRS heeft 12 slots die ieder een maximale snelheid leveren van 622 megabit per seconde. Een GSR heeft daarmee een totale capaciteit van 7.46 gigabit per seconde. Uunet Technologies, één van de grote investeerders in Juniper, heeft ook een overeenkomst om volgend jaar deze high-end routers van Cisco te gaan gebruiken. Wie belet immers de grootste ISP ter wereld om op twee paarden te wedden?
En de analisten? De algemene teneur is dat gebruikers niet alleen snelheid maar ook service en support willen.. Cisco heeft de grootste supportgroup in de industrie en levert end-to-end solutions "Cisco’s klanten zijn erg tevreden over de service en zullen niet gauw naar een andere vendor overstappen", zegt analist Noel Lindsay van Deutsche Morgan Grenfell in een artikel in het tijdschrift Red Herring. Wie Cisco wil verslaan heeft niet alleen een baanbrekende technologie en een hoop vrienden nodig, maar ook een goed functionerende verkoopapparaat en een grote supportgroep. De ‘vrienden’ van Juniper zijn natuurlijk ook alleen bondgenoten omdat ze een gemeenschappelijke vijand hebben in Cisco.