Marcam bouwt voor Nestlé een systeem voor de productiecontrole, -planning en -kostenbeheersing in 450 fabrieken. Het contract ter waarde van enkele miljoenen dollars is een broodnodige steun in de rug voor deze stroefdraaiende erp-specialist.
Bij Nestlé bleek het in gebruik zijnde food management system aan vervanging toe. Dit AS400-systeem was in eigen beheer ontwikkeld, maar de voedingsmiddelenproducent besloot het maken van nieuwe software uit kostenoverwegingen uit te besteden. Opvallend genoeg koos Nestlé niet voor de grotere erp-leveranciers, hoewel het reeds zaken deed met SAP (financiën en logistiek) en SSA (een erp-pakket voor vestigingen in het Verre Oosten). De producten van deze ondernemingen voldeden niet aan de eisen die Nestlé stelt ten aanzien van het beheersen van de processen op de fabrieken. Zo moet het te bouwen systeem om kunnen gaan met zware controles. De vele bekende merken, die het moederbedrijf en haar talloze dochters leveren, vereisen een zeer stringente kwaliteitscontrole, zonder dat daarmee een hoge voorraad wordt opgebouwd. Verder verwacht Nestlé dat de software een helpende hand biedt bij het snel reageren op veranderende wensen van klanten, vergelijkingen mogelijk maakt tussen de prestaties van de verschillende fabrieken en inzicht geeft in de distributiekosten.
Ontwikkelingsplan
Uiteindelijk koos de Zwitserse firma voor het product Protean van Marcam. Deze erp-leverancier is gespecialiseerd in oplossingen voor de procesindustrie, waaronder de voedingsmiddelen-, farmaceutische en chemische industrie. Protean is ‘supply chain software’ waarvan Marcam de ontwikkeling vorig jaar afrondde. "Alleen", vertelt Mike Barnes, algemeen directeur Marcam in Europa, "het product bood niet de door Nestlé gewenste functionaliteit voor quality management, planning en kostenanalyses. We hebben toen samen met hen een ontwikkelingsplan opgesteld waarbij binnen vier jaar het gevraagde systeem wordt opgeleverd. Allereerst werken we aan een proefproject waarin we een prototype voor voorraadbeheer testen. De eerste implementatie verwachten we binnen 18 tot 24 maanden."
De overeenkomst tussen beide partijen geeft Nestlé ook het recht het product Avantispro te gebruiken, een andere objectgeoriënteerde ontwikkelomgeving van Marcam.
Niet-discreet
Volgens Barnes voldoet geen enkel erp-pakket aan alle eisen die de voedingsmiddelenindustrie stelt. "Het gaat hier om een sector uit de procesindustrie. Veel erp-leveranciers leveren aan industrieën die aan de hand van gestructureerde modellen vaste producten maken, bijvoorbeeld auto’s. De procesindustrie maakt zogeheten niet-discrete producten volgens minder gestructureerde modellen, waarbij veel bijproducten vrijkomen. Dat vraagt om flexibel inzetbare software met veel bijzondere functionaliteit. Als niche-speler richten wij onze oplossingen, gebouwd met behulp van object-technologie, op dit soort complexe processen. Onze producten kennen een open architectuur en hebben interfaces naar producten van SAP, Peoplesoft en andere erp-software."
Schulden wegwerken
Marcam maakte vorig jaar een moeilijk jaar door. De ontwikkelkosten van Protean vielen hoger uit dan verwacht en het duurde langer eer de software op de markt kon worden gebracht. Daardoor kwam de softwarefabrikant in de rode cijfers en vielen er ontslagen. Het bedrijf werd in juli 1997 gesplitst, waarbij Marcam Corporation voortaan ‘Mapics’ heet en ‘Marcam Solutions’ aanbieder is van de erp-productlijnen Prism, Protean en Avantis. Door de splitsing kon Marcam zes miljoen extra aandelen uitgeven, waarbij het met de nieuwe kapitaalvergaring de schulden kon wegwerken. In de tweede helft van dit jaar verwacht het bedrijf weer terug te keren in de plus. Behalve aan Nestlé heeft Marcam het product Protean inmiddels verkocht aan het Duitse chemische bedrijf Henkel.