Digital en Microsoft hebben vorige week hun samenwerking uitgebreid om de positie van Windows NT te versterken als besturingssysteem voor zware toepassingen. De twee bedrijven werken hier al tweeëneenhalf jaar aan samen in hun Alliance for Enterprise Computing (AEC). Deze coalitie wordt nu versterkt met meer technische samenwerking, gezamenlijke marketing en optimalisering van Windows NT. Dit laatste omvat onder andere een vertaling naar DEC’s Alpha-processor.
Begin volgend jaar komen er Windows NT-servers met 32 tot 64 Alpha-chip als hart. Dit aantal processoren wordt later nog verder opgeschroefd, aldus Digital. Daarnaast werkt het Alpha Enguineering Centre aan de ontwikkeling van een 64-bits versie van NT voor de Alpha. Ook verbetert het verbond Microsofts Exchange, Cluster en SQL Server. Deze programmatuur wordt gecombineerd met Digitals Altavista-technologie voor het opslaan, archiveren en zoeken van data.
Het uitgebreide pact tussen Microsoft en Digital wint nog aan belang door de recente overnameplannen van Compaq. Deze PC-fabrikant bezit al een flink aandeel in de NT-markt en heeft het nu voorzien op de expertise van DEC. Dat bedrijf heeft namelijk de meeste gecertificeerde NT-ingenieurs ter wereld, ruim 1500. "Zelfs meer dan wij zelf", erkent Microsoft-directeur Bill Gates. Dit aantal wordt voor het einde van dit jaar zelfs verdubbeld. Hiervoor zal Digital deels nieuw personeel aantrekken en deels intern personeel inschakelen. "Naar gelang bepaalde technieken minder nodig zijn, zullen wij mensen omscholen naar NT", omschrijft Henk Vermaat, directeur van DEC Nederland.
Opkomst Compaq
Hij verzekert dat de samenwerking met Microsoft en de recente overname van de Alpha-productie door Intel geen invloed zal ondervinden van de veroveringsplannen van Compaq. Die computerfabrikant onthulde vorige week dat het met standaard hardware en software door wil stoten in de bovenkant van de bedrijfsmarkt. Dit segment was tot nog toe voorbehouden aan Unix-systemen met risc-processoren of zelfs mainframes. Compaq lanceert dit jaar zijn E2000 Platform Architecture en breidt dat gedurende de komende twee jaar uit tot een compleet platform voor bedrijfskritische toepassingen. Hierbij heeft het de hulp van giganten als Oracle en Microsoft.
Deze laatste laat de doorbraak van NT in de wereld van de grote systemen echter niet alleen aan de reeds genoemde bedrijven over. Microsoft werkt ook samen met ondermeer Hewlett-Packard, Unisys, ICL, NCR en nu Compaq-dochter Tandem Computers. Ondertussen gaat DEC zelf al die richting op met Windows NT. Het wil de expertise met zware systemen verder toepassen op Microsofts besturingssysteem. Digital wil zich profileren als de voornaamste leverancier van NT-produkten en diensten, waaronder ook ontwerp, implementatie en integratie van Backoffice-omgevingen.
Veiligheid
Deze verhoogde nadruk op NT heeft volgens het bedrijf geen negatieve invloed op de ontwikkelingen voor Digital Unix. "Wij zien deze twee platformen gewoon naast elkaar bestaan", stelt Vermaat gerust. "Voorlopig is Digital Unix het enige 64-bits besturingssysteem op de meest krachtige processor die er bestaat." De komst van Intels 64-bit Merced-chip, eind 1999, ziet hij niet als een gevaar voor de Alpha-processor. "Tegen die tijd is die chip ook weer twee jaar verder", verklaart hij schouderophalend.
Deze positiviteit lijkt vooralsnog gesteund te worden; midden dit jaar komt er een Alpha processor-upgrade van 600 MHz op de markt.
Samsung vergroot productie Alpha
Samsung Semiconductor voert zijn productie van DEC’s Alpha-processoren op naar 100.000 exemplaren dit jaar. De fabrikant kon afgelopen jaar niet aan de vraag voldoen met de levering van slechts 4000 chips. Verder werkt Samsung aan een eigen ontwerp voor de Alpha-logica en ontwikkelt het nieuwe exemplaren op basis van Digitals 0,35 micron productieproces.
De chipproducent beweert dat deze nieuwe generatie Alpha-processoren, met nummer 21264, tweemaal zo krachtig zijn als de huidige 21164-generatie. De toekomstige 700 MHz-variant zal het ‘vanzelfsprekend’ aan DEC leveren. Samsung ziet zijn kans schoon door de recente overeenkomst tussen Digital en Intel en de geruchten rondom Mitsubishi.
Analisten speculeren namelijk al enige tijd dat Mitsubishi, DEC’s tweede Alpha-leverancier, wil stoppen met de fabricage van de processor. De Japanse firma is volgens bronnen alleen maar betrokken bij het ontwerp van de bestaande 21164 Alpha-processoren. Mitsubishi verklaarde dat het ‘met interesse uitkijkt naar de plannen van Compaq’ voor de toekomst van de Alpha.