Er zijn een paar frustraties die de meeste PC-gebruikers steeds weer opnieuw moeten doormaken: hun twee jaar oude PC, een snelheidsmonster bij aanschaf, blijkt een slak geworden te zijn nadat de nieuwste versies van MS Windows en MS Office zijn geïnstalleerd, en de verbinding met het web is zo traag dat het soms minuten kost een bepaalde pagina te lezen, en uren om een groot bestand binnen te halen.
Van mijn eerste automatiseringsprojecten, tien jaar geleden, herinner ik me nog hoe belangrijk een acceptabele responstijd is voor de gebruikersacceptatie. Onder ‘acceptabel’ verstonden we maximaal twee seconden. Begrijpelijk dat veel gebruikers voortdurend zuchten en steunen achter hun PC’s, die louter op CPU-pijnbanken als snelheidsmonsters naar voren komen. Als we radio en tv als referentie nemen, dan is het helder dat onmiddellijke respons het uiteindelijke streven moet zijn.
Laten we allereerst eens naar PC-benchmarks kijken, waarbij het niet alleen om prestaties gaat, maar ook om de lage prijs. Want hoe krijgen we anders iedereen aangesloten op de informatiesnelweg? Het is daarom de visie van Oracle topman Larry Ellison dat een goedkope netwerkcomputer niet meer dan duizend gulden mag kosten. Intel reageerde met goedkope multimediachips (MMX) en inmiddels liggen er in de VS goedkope multimedia-PC’s in de winkel voor minder dan duizend dollar. ZDNet testte zeven van deze PC’s waarin de MMX verwerkt is of de vergelijkbare 6×86-chip van concurrent Cyrix. De minimumeisen waaraan de PC’s moeten voldoen zijn verder: 166 Mhz, 8x speed cd-rom, 16 MB intern geheugen, 2 MB grafisch geheugen, 1,6 GB harddisk, 14 inch kleurenscherm en Windows 95. De overall-prestatie van de instap-PC van ABS Multimedia is het best. Deze PC heeft overigens 32 MB intern geheugen, een geluidskaart en ook een modem.
Voor de trage verbinding met het Net is het modem vaak de oorzaak. Een aantal nieuwe ontwikkelingen speelt hier op in: kabelmodems die vele Mbits/s kunnen ontvangen, maar trager zijn bij het verzenden, Adsl/Hdsl om van telefoonkabels digitale multimediakanalen te maken en de 56 kbit/s-modems over analoge telefoonlijnen. Voor Adsl/Hdsl en kabelmodems ontbreken de benchmarks nog, maar voor 56 kbit/s-modems op een PC is de markt verder ontwikkeld en staat er een goede benchmark in PC Magazine. Er waren tot voor kort twee rivaliserende standaarden: k56flex en x2. Inmiddels is afgesproken om tot één gezamenlijke standaard te komen. De producten zijn nog niet zover. In het K56flex-kamp komt de Diamond Supra Express 56i Sp als beste naar voren en in het x2-kamp de 3Com Sportster. De effectieve modemsnelheid ligt in de meeste gevallen hooguit op 40 kbit/s. Dan doet Isdn het beduidend beter.
Op het eerste gezicht lijken we de belangrijkste boosdoeners voor trage respons te pakken te hebben met PC-snelheid en modemsnelheid. Maar dan rekenen we buiten de andere knelpunten op het Net, zoals duidelijk wordt gemaakt door het Instituut voor Internet Snelheidsmeeting. Ivis meet de snelheid van Internet zoals de eindgebruiker die ervaart, namelijk door de tijd te meten om een pagina op te halen. Bij de Internet-aanbieders bestaat de top 3 van snellerikken – op basis van het Ivis-gemiddelde van de afgelopen maand – achtereenvolgens uit Cobweb, Cistron en Tip. Het valt op dat de aanbieders uit de tv-kabel-sector, zoals A2000, Casema en CAI-Westland, aan de onderkant terug te vinden zijn. De top 3 van host providers wordt aangevoerd door XS4ALL, gevolgd door Euronet en Knoware. De eenzame hekkensluiter is Trefpunt, doordat gebruikers er tussen de 2,5 en 14 seconden over doen om een pagina in te lezen, terwijl dat bij XS4ALL tussen de 1 en de 4 seconden ligt! Verklarende factoren zijn de omvang van de beginpagina, de snelheid van de server en verbinding, en de hoeveelheid gelijktijdige bezoekers op de betreffende site. Heel leuk is het om zelf ook mee te doen aan de gebruikersmetingen waarbij in feite de verbinding via je Internet-aanbieder gebenchmarkt wordt, rekening houdend met het type modem dat je gebruikt. Voor 28k8-gebruikers levert bART gemiddeld de snelste, en World Online gemiddeld de slechtste tijd. Wanneer ik de snelle Opera 3.0-browser gebruik, blijkt mijn score iets onder het gemiddelde te liggen, terwijl mijn score met Netscape Communicator of Internet Explorer dramatisch slechter is (circa zes keer trager!). Het belang van de browser in de Internet-prestatie wordt vaak faliekant onderschat, omdat meestal vooral naar de snelheid van het modem en Internet zelf wordt verwezen. Internet-aanbieders doen er daarom goed aan hun snelle slakken ook te wijzen op het gevaar van topzware browserproducten.
Om de vier weken schrijft dr. Martijn Hoogeveen, manager Partnerships & Service Development bij PTT Telecom Internetdiensten, over de beste Internet-sites rond een interessant IT-onderwerp.
Alle http-adressen van de genoemde staan in Computable Online: https://www.computable.nl/internet.