De meeste leveranciers van IT-producten en IT-diensten doen het erg goed. Helaas zijn er een paar uitzonderingen, zoals Digital, dat steeds weer de boot lijkt te missen, en Apple, dat zó arrogant was dat Microsoft er met zijn markt vandoor kon gaan. De invloed van Japan zou internationaal kunnen toenemen nu Fujitsu het eigendom van ICL en Amdahl op de een of andere manier weet te consolideren.
IBM is onder Lou Gerstner gereorganiseerd en is door de onverschrokken aankoop van Lotus en Tivoli sterker geworden, terwijl ook de communicatiekant van de IT-markt steeds sterker wordt, met name Cisco. De recente aankoop van Tandem door Compaq kan uitgroeien tot de klapper van 1997, omdat de nieuwe combinatie zowel PC’s als transactiesystemen levert en daardoor concurreert met IBM en HP. Als �emand geclusterde NT-systemen schaalbaar kan maken, is het Tandem. De andere pioniers in de Risc multiprocessor-markt zijn niet allemaal even gelukkig. Met hun nieuwe Numa-architectuur gaat het Sequent voor de wind, maar ik vraag me af hoe Pyramid het onder Siemens doet. Ook Silicon Graphics heeft problemen. Overspannen verwachtingen rond NT hebben Digital veel schade toegebracht; er zullen nog wel meer slachtoffers vallen.
Microsoft, Sun en Oracle zijn de echte kometen. Deze bedrijven zijn niet te stoppen. Ze azen alledrie op IBM’s toppositie, ook al zijn ze bij elkaar opgeteld maar een fractie groter dan IBM – iets dat vaak over het hoofd wordt gezien. CA doet het uitstekend door hun briljante formule: koop bijna-failliete bedrijven op en strijk de onderhoudsgelden op voordat het product wordt afgeschreven.
De andere database-leveranciers gaan bergafwaarts nu IBM, Oracle en Microsoft de druk opvoeren. Deze keer zal CA geduchte concurrentie van Microsoft ondervinden, dat hopeloos achterloopt op de andere twee en een modern product zal moeten kopen om in de race voor de Dbms-markt te kunnen blijven.
Third-party software is opgebloeid na de wederopstanding van het mainframe en na het groeiende besef dat voor Unix en NT ook serieuze beheertools nodig zijn. Aan de andere kant worden leveranciers van ontwikkeltools afgeknepen door Microsoft, Sunsoft en nu ook Oracle en IBM. Voor deze sector zit er groei in de nieuwe generatie case-tools en de enorme kansen voor componenten. Als componenten echt van de grond komen, is dat rampzalig voor Microsoft en kunnen zeer onverwachte verschuivingen plaatsvinden. Applicatiepakketten worden overheerst door Sap en Baan. Peoplesoft en enkele andere bedrijven doen het nog goed, maar ik vrees dat veel bedrijven die eind jaren tachtig en begin jaren negentig succesvol waren nu serieus in de problemen zitten.
De tot mijn vreugde florerende AS/400-markt is zeer stabiel. Pakketten zullen worden vervangen door component-producten op de server in combinatie met visuele ontwikkeltools, maar pakketten zijn en blijven zeer gesloten. Omdat hun levenscyclus niet in jaren, maar in tientallen jaren wordt gemeten, zal het zeer lang duren voordat er in deze sector veel verandert.
Investeringen in informatiesystemen zijn nog nooit zo hoog geweest. Het is onvermijdelijk dat bedrijven gaan investeren in datawarehouses. Als de concurrent betere marktinformatie heeft dan jij, zullen ze zeker marktaandeel van je afsnoepen. IBM heeft goede zaken gedaan met de groeiende markt voor datawarehouses, evenals Oracle en NCR. Grote databases draaien nu echter op krachtige SMP-machines van HP, Sun, Sequent en dergelijke, zonder dat hiervoor nog gespecialiseerde parallelle hardware en software nodig is. De markt is opener geworden. Specialistische database-producten zullen worden opgeslokt door nieuwe versies van Oracle en DB2 zodat alleen specifieke meerdimensionale systemen met de bijbehorende tools en applicaties als ‘data-mart’ kunnen overleven. SAS speelt al lang mee in dit veld.
De eerste generatie van ‘decision support’- en ‘query’-systemen voor PC’s, op basis van dikke clients, hebben beperkingen door de tekortkomingen van SQL. De toekomst is dan ook weggelegd voor een nieuwe generatie ‘3-tier’ producten met een datawarehouse van SQL en dunne clients (waaronder browsers met Java), die worden aangeduid als Rolap-servers. Micro Decisionware en Information Advantage domineren deze markt, maar de leveranciers van PC-tools als Business Objects en Brio brengen in hoog tempo concurrerende producten op de markt nu de beperkingen van dikke clients schrijnend aan het licht worden gebracht.
Repositories – of liever gezegd, het gebrek hieraan – vormen nog steeds een belangrijk struikelblok. Het wordt steeds belangrijker om ontwerptools, datawarehouse-tools, decision support-tools en visuele ontwikkeltools te coördineren; we zullen hier de komende jaren best wat vooruitgang zien. Producten als Rochade en Brownstone bestaan reeds, maar hebben meer investeringen nodig.
Mijn grote zorg voor de IT-industrie is dat de effectenhandel zo weinig inzicht heeft in wat hier gebeurt. Ze snappen niet hoe beweeglijk de IT-industrie is. Als gevolg hiervan zijn IT-fondsen zwaar overgewaardeerd. Microsoft-aandelen zijn nu meer waard dan de aandelen van de gehele auto-industrie bij elkaar! Een bedrijf als Microsoft bestaat bij de gratie van de onmisbaarheid van hun producten; een kleine recessie of een ongelukje van Bill Gates en de koersen zullen instorten, met enorme gevolgen voor de IT-industrie. Dit is een angstaanjagende situatie en ik vraag me af of de IT-industrie het wel zo goed doet als het lijkt.