Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet in februari een veiling organiseren voor de verkoop van de etherfrequenties voor mobiele telefonie. Lange tijd hield het ministerie de mogelijkheid open dat slechts twee partijen interesse zouden hebben voor de twee vergunningen. Dan zou een veiling niet doorgaan.
Uiteindelijk hebben vijf partijen een aanvraag ingediend voor de aanleg van een landelijk telefoonnet met DCS 1800-frequenties. Van Telfort, de joint venture van British Telecom en de NS, was al lange tijd bekend dat het een aanvraag zou indienen. Telfort heeft overleg gevoerd met TeleDanmark om zich samen in te schrijven. Op het laatste moment bleek dat de partijen geen overeenstemming konden bereiken. "We dachten over een aantal zaken verschillend en zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan. TeleDanmark heeft natuurlijk veel ervaring met mobiele telefonie, vandaar dat we graag hadden samengewerkt. Maar, we kunnen natuurlijk alles zelf aanbieden. We hebben niemand nodig", licht directeur Koos van der Meulen van Telfort toe.
Namen
Vrienden of niet, tijdens de veiling is TeleDanmark een van de concurrenten van Telfort. Het Deense bedrijf heeft namelijk ook een aanvraag ingediend, zo bevestigde een woordvoerder vanuit Kopenhagen. Een consortium van Rabobank, ABN/Amro, Deutsche Telecom en France Telecom dingt eveneens mee. Verder heeft het Amerikaanse bedrijf Airtouch een aanvraag ingediend. Het Duitse energiebedrijf Veba meldde zich samen met Britse telecombedrijf Orange. De deelnemers bevestigden desgevraagd hun aanvraag, maar weigerden verder commentaar. Van der Meulen vindt dat de nieuwkomers mede vanwege de veiling een achterstand oplopen op de al bestaande aanbieders van mobiele telefonie, PTT Telecom en Libertel. "De veilingprijs zal uiteindelijk worden verhaald op de gebruiker. Dat is een ongezonde situatie", aldus de directeur. Voor de zestien regionale DCS-pakketten ontving het ministerie zeven aanvragen.