Het Nederlandse ingenieursbureau Fugro NV uit Leidschendam gaat zeebodem-onderzoek verrichten dat vooraf gaat aan het leggen van het nieuwe wereldomspannende super-Internet met de naam Oxygen.
Fugro NV verricht het onderzoek samen met Science Application International Corporation (San Diego, Californië). Met deze opdracht is in totaal ruim 175 miljoen dollar gemoeid. Fugro neemt de helft voor zijn rekening. Het bureau verwacht dit voorjaar nog van start te kunnen gaan.
Project Oxygen is van bijna onvatbare proporties. Het is de bedoeling een wereldwijd web van optische glasvezelverbindingen aan te leggen met een totale lengte van ruim 300.000 kilometer. Deze nieuwe informatiesnelweg bereikt 265 aansluitpunten, verdeeld over 171 landen. Het netwerk is te beschouwen als een uitbreiding van Internet, want het verkeer zal worden geregeld op basis van IP (Internet Protocol).
Het Amerikaanse bedrijf CRT Group heeft de eerste toezeggingen binnen voor de financiering van dit wereldomspannende glasvezelnetwerk. Dertig telecombedrijven, waaronder NEC, NTT, Alcatel en Tyco International, reserveerden voorlopig 1,4 miljard dollar voor het megaproject. De totale kosten bedragen naar schatting 14 miljard dollar.
Volgens planning zullen de eerste Oxygen-verbindingen over drie jaar hun eerste data moeten versturen. In 2003 is alles afgerond. Dan zullen de kabels een snelheid hebben van 100 gigabit per seconde (800.000 telefoongesprekken of 20.000 digitale videokanalen van hoge kwaliteit). Uiteindelijk moeten snelheden van 1 terabit/s worden gerealiseerd.