Er moet een eind komen aan de marginale rol die Silicon Graphics speelt op de markt voor commerciële gegevensverwerking. Het huidige marktaandeel van 6 procent moet jaarlijks met 2 procent toenemen. Paul Nerger moet het gevecht aan met ondermeer Hewlett-Packard, IBM en Sun.
Het marktaandeel dat Silicon Graphics in vier jaar in de enterprise-markt ofwel de markt voor commerciële gegevensverwerking heeft weten te veroveren is een magere 6 procent. Dit komt overeen met een omzet van 200 miljoen dollar. Volgens Paul Nerger die de enterprise-markt verder moet bewerken, wil Silicon Graphics in deze markt met 35 procent per jaar groeien. Dergelijke groeicijfers betekenen dat het bedrijf binnen een paar jaar in dit marktsegment mikt op een omzet van 600 miljoen dollar.
Geen groei meer
Silicon Graphics heeft zijn marktaandeel in het graphics-segment in 15 jaar naar 85 procent zien groeien. Verdere groei in dit segment is nog nauwelijks mogelijk. Zeven jaar geleden, het bedrijf zag het probleem aankomen, besloot het zijn kennis ook in andere marktgebieden aan te bieden. Het samengaan met Gray leverde het bedrijf in de low-end supercomputermarkt een marktaandeel van 40 procent op en in het hogere supercomputersegment een marktaandeel van 38 procent; genoeg voor een tweede plaats. Om nog meer uit deze tweede markt te halen is de onderneming sinds enige tijd actief in het ontwikkelen van nieuwe applicaties. De nieuwe applicaties worden inmiddels ondermeer gebruikt in de automotive-industrie voor het uitvoeren van botsproeven.
Uitdaging
Ook in de supercomputermarkt zijn groeimogelijkheden slechts beperkt aanwezig. Paul Nerger: "Ook Silicon Graphics wil als elk andere onderneming verder groeien. We denken in commerciële dataprocessing een nieuw uitdagend marktsegment gevonden te hebben. Het is een markt met nog wel groeimogelijkheden. Onze opgebouwde kennis in de graphics- en de supercomputer-markt stelt ons in staat deze oplossingen te realiseren." Het is overigens niet meer dan logisch dat het bedrijf juist dit marktsegment heeft gekozen. De enterprise markt is immers een server-markt. "Silicon Graphics levert servers. Ongeveer 55 procent van onze inkomsten wordt behaald uit de verkoop van deze machines."
Voor de enterprise-markt heeft Silicon Graphics applicaties ontwikkeld als erp, cdm (complex data management), decision support en klantondersteuning. Het bedrijf richt zich wat betreft de verkoop met name op industrie, telecommunicatiebedrijven en overheid. "We richten ons met onze oplossingen niet op het verwerken van informatie, maar op het opvragen en zoeken van informatie. Het bedrijfsleven heeft steeds meer behoefte aan oplossingen waarmee ze direct toegang krijgen tot de steeds maar uitdijende hoeveelheid data. Bedrijven beschikken over toenemende volumes opgeslagen data, waar in de toekomst steeds meer gebruik van zal worden gemaakt.
Sorteertaken
Waar het op neer komt is dat in de toekomst computersystemen steeds omvangrijkere sorteertaken aan moeten kunnen. Veel computertaken zijn eigenlijk datasorteertaken. Telefoonbedrijven die maandelijks aan abonnees een rekening willen aanbieden moeten daarvoor data sorteren. Het zoeken van data op Internet is sorteren van informatie."
"Overigens zie ik Internet steeds sneller een infrastructuur worden. Alles wat Silicon Craphics op het ogenblik bouwt is daarom voorbereid op Internet/intranet/extranet enabled. Internet wordt onze business. Om snel te kunnen sorteren zijn computersystemen met een grote bandbreedte nodig. Onlangs hebben wij een nieuw wereldrecord neergezet door 5 GB aan data in 58 seconden te sorteren. Onze Origin-servers hebben een I/O bandbreedte tot 80 GB/seconde en lossen zo veel sorteerproblemen op. Er zijn nog steeds bedrijven die 27 uur nodig hebben om 40 GB aan gegevens te sorteren. Onze systemen brengen dat terug tot twee uur", aldus Nerger die benadrukt dat de menselijke bandbreedte in de toekomst een steeds grotere beperkende factor wordt. "Mensen kunnen zoveel data niet aan. Met grafische technieken proberen we de menselijke bandbreedte zoveel mogelijk te verhogen."
Nintendo
Op de vraag of Silicon Graphics zich over een paar jaar in weer een nieuw marktsegment gaat begeven zegt Nerger: "Ik zie eigenlijk nog geen nieuw werkterrein. In onze graphics-business hebben we ons werkterrein uitgebreid door ook voor de onderkant van de markt unix- en NT-oplossingen aan te bieden. We gaan overigens onze technologie in licentie aan Nintento ter beschikking stellen. In de supercomputermarkt is geen sprake van low-end. In de enterprise-markt richten we ons ook niet op de onderkant van de markt."