Aan het einde van 1997 heeft Hewlett Packard een grootscheepse aanval ingezet op concurrenten als IBM, Compaq en Dell. "We willen in het jaar 2000 de grootste PC-leverancier zijn", verklaarde Jos Brenkel, Europees marketingmanager van HP’s Personal Systems Group. HP wil die positie bereiken door het aanbieden van Windows NT-clusteroplossingen op basis van de HP Netserver LH- en LX-systemen.
In dit licht moet de annoncering van het ’topmodel’ de LXr Pro8 worden gezien. Het is een computer met acht Pentium Pro-processoren van 200 MHz. Vier van deze computers in een rack zorgen ervoor dat een cluster van maximaal 32 processoren kan worden geconfigureerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Adaptive Memory Crossbar-technologie van Axil Computer. Een maand geleden lichtte Duncan Campbell, algemeen directeur Netserver Operation, in de kolommen van Computable al een tipje van de sluier rond deze NT-server op.
In Grenoble HP toonde resultaten van benchmarks waaruit blijkt dat de HP LXr Pro8 vandaag de dag tot de snelste en krachtigste Windows NT-machines kan worden gerekend. Hij is net zo krachtig als de Digital Alphaserver, die is uitgerust met acht 440 MHz Alpha-processoren. Het gaat hier om de Sap Sales and Distribution Benchmark, waarbij wordt uitgeprobeerd hoeveel Sap-gebruikers een server aan kan. Bij HP en Digital ligt het aantal op 1600 gebruikers. De met vier Pentium Pro 200 MHz-processoren uitgeruste Compaq Proliant 5000 blijft steken op 1116 gebruikers, derhalve 40 procent minder. Het is overigens de vraag of organisaties nu al bereid zijn om Sap in zulke forse Windows NT-configuraties aan te schaffen. Pierre Jover, European Netserver Marketing Manager erkende dat de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van dergelijke systemen nog te wensen overlaat. Zeker in vergelijking met de Unix-technologie.
Kennisinbreng
Sinds de komst van Windows NT ondersteunt HP dit besturingssysteem. Tot ruim een jaar geleden bracht HP alleen ‘low end’ file- en printservers op de markt. Inmiddels richt het bedrijf zich ook op de grote ‘enterprise’ systemen. HP brengt zijn kennis en ervaring mee die het op de Unix-markt heeft opgedaan. Daar kunnen volgens Duncan Campell bedrijven als Compaq en Dell niet aan tippen.
Jos Brenkel, Europees marketingmanager van HP’s Personal Systems Group, benadrukte dat HP voor de ondersteunende diensten bijzonder veel waarde blijft hechten aan het dealerkanaal.
Terwijl Dell het indirecte verkoopkanaal links laat liggen en Compaq een ietwat zwalkend beleid volgt, meent HP dat de dealers de markt een duidelijke toegevoegde waarde kunnen bieden. Om die reden beweerde Jover dat Microsoft en de markt vanwege de wereldwijd beschikbare support-faciliteiten meer vertrouwen in HP dan in Compaq hebben.
NT of Unix?
Per 1 november heeft HP een nieuwe verkooporganisatie in het leven geroepen: de Enterprise Application Organization, die zowel Unix- als Windows NT-oplossingen aan de man brengt. Geen van de aanwezige HP-managers kon echter de criteria aangeven op basis waarvan de verkopers hun klanten een Windows NT- dan wel een Unix-oplossing aanbevelen. Ook over de toekomst van HP-UX waren zij vaag. Campbell is van oordeel dat de opkomst van Windows NT niet ten koste gaat van Unix. Voor beide omgevingen is en blijft er een markt, verklaarde hij. Wel zal HP zich inzetten om op het gebied van middleware te werken aan een integratie van de twee omgevingen.
Jover verklaarde dat het wachten is op de nieuwe 64-bit processor van Intel, waarop zowel Windows NT als Unix kan draaien. Op de vraag hoe de toekomst voor HP-UX en HP’s PA-chip eruit ziet, kon hij geen antwoord geven. Sandy Duncan, director Microsoft Customer Unit Europe gaf op deze vraag een indirect antwoord: Intel en Microsoft geven jaarlijks respectievelijk 3 en 2,5 miljard dollar uit aan de ontwikkeling van microprocessoren en besturingssystemen. Welke onderneming kan en wil het nog aan om met ons te concurreren?"
Samenwerken met Oracle
Tegelijk met de aankondiging van nieuwe hardware, maakte HP ook een ‘marketing- en distributie-initiatief’ met Oracle bekend. Samen willen zij Oracle-toepassingen optimaliseren voor de Netserver-systemen. In Grenoble werd het startsein gegeven voor de Europese ‘HP-Oracle Solutions Tour ’98’. Een grote truck is volgeladen met Windows NT-computers van HP en video- en audio-apparatuur. De vrachtwagen gaat de komende maanden de belangrijkste bedrijfsterreinen in Europa af om daar te laten zien hoe goed Oracle- en HP-producten op elkaar zijn afgestemd. Het initiatief is een goed voorbeeld van de ‘doe-samenwerking’ tussen de bedrijven, aldus Franz Nawratil, vice-president HP Europa. Dit in tegenstelling tot het samenwerkingsverband met Informix, dat volgens hem behoort tot de categorie ‘praat-overeenkomsten’.