"Steek veel geld in een ‘Internet-universiteit’ en studies naar elektronische commercie". Dit is het advies van hoogleraar Peter Vervest aan het ministerie van Economische Zaken. De uitspraak van de professor aan de Erasmus Universiteit staat in een boek dat volgende week uitkomt.
Het boek over onderwijs op het gebied van elektronische commercie komt in opdracht van Ediforum uit ter afsluiting van drie deeltijd leerstoelen telematica. Ediforum is het nationale centrum voor elektronische gegevensuitwisseling. De leerstoelen waren voor een periode van vier jaar ingesteld door de Stichting Telematica Onderwijs (STO). De Erasmus Universiteit en de Technische Universiteit in Eindhoven, zetten de leerstoel voort. Het bedrijfsleven en onderwijs nemen zitting in het platform voor elektronische commercie, dat aandacht besteedt aan onderwijs op dit gebied. Dit bleek tijdens de afsluitende bijeenkomst van de STO. Peter Vervest is een van de drie benoemde bijzondere hoogleraren telematica en elektronische gegevensoverdracht. Hij maakt zich in het boekwerk zorgen over het telematica-onderwijs. "Er is een grote behoefte aan gedegen onderwijs. Het bedrijfsleven heeft naar schatting vierduizend telematica-professionals nodig." Vervest vindt dat er een nationaal lesprogramma moet komen.
Kwaliteit matig
Het bedrijfsleven is ondanks de inspanningen van de STO nog niet geheel tevreden. A. Edelman, oud-topman bij Unilever verhaalt over zijn contact met studenten. "Ze deden heel ingewikkelde dingen waar niemand wat aan had. En de gewone dingen, waar iedereen mee te maken krijgt, daar was niet veel over gesproken. Dat is althans mijn ervaring." Hij staat niet alleen in deze visie. Adviseur automatisering W. van den Bragt van Philips vertelt dat zijn onderneming de universiteit af en toe op de hoogte moest stellen over externe ontwikkelingen als open-edi. Van Bragt doelt hiermee op ontwikkelingen waarvan zij wél op de hoogte zijn – door hun betrokkenheid daarbij en door deelname aan internationale industriële belangengroepen. "Als u mij dan vraagt wat ik vind van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek in Nederland, dan moet ik op basis van deze ervaring zeggen: matig." Directeur netwerkdiensten Gert van der Weide van IBM beklaagt zich over het feit dat hij weinig verzoeken krijgt van universiteiten om initiatieven te starten. "Binnen de universiteit is maar een kleine groep actief bezig met elektronische gegevensoverdracht. Met zo weinig mankracht dreigt het gevaar dat je het overzicht op het spectrum verliest en achter raakt", aldus van der Weide.