In 2001 bedragen West-Europese IT-uitgaven voor uitbesteding 33,6 miljard dollar. Vorig jaar was dat 22,7 miljoen dollar, goed voor 26 procent van de markt. De komende vijf jaar zal business process outsourcing koploper zijn, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 23 procent. Dit voorspelt het onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) in haar rapport ‘European outsourcing markets and trends, 1995-2001’.
Volgens IDC is in West-Europa de markt van IT-uitbesteding sinds het begin van de jaren negentig fors gegroeid. Ondernemingen voelen toenemende druk door internationale concurrentie, deregulering en inkrimpende budgetten in de publieke sector. Door hun automatisering uit te besteden proberen ze de druk van de ketel te halen. Zelfs in landen als Duitsland, België en Italië, die minder genegen zijn om zaken de deur uit te doen, vindt outsourcing op grote schaal plaats, aldus het onderzoeksbureau. In de top-tien van wereldwijd opererende outsourcers bevinden zich vier Europese bedrijven.
Harde concurrentie
IDC verwacht dat business process outsourcing de nieuwe trend wordt. Dit is een vorm van uitbesteden waarbij zowel het automatiseringssysteem als het bijbehorende zakelijke proces extern worden uitgevoerd. Het bureau denkt daarbij aan activiteiten op het vlak van financiën, personeelszaken, logistiek en klantenservice. Andersen Consulting, EDS, CSC en Cap Gemini zijn spelers die hiervoor reeds nieuwe diensten aan het ontwikkelen zijn. "Maar", zegt IDC-analist Mirko Lukács, "de concurrentie wordt steeds harder. Ik zie vier belangrijke ontwikkelingen: Amerikaanse IT-bedrijven die agressief de Europese markt bewerken, Europese ondernemingen die uitbestedingsdiensten ontwikkelen, telecommunicatiefirma’s die vanwege de hogere marges opschuiving richting deze markt en organisaties die hun interne IT-afdelingen privatiseren." Het gevolg van de toenemende wedijver is dat klanten hun eisen omhoog kunnen schroeven. Uitbesteders sluiten steeds vaker contracten af op basis van ‘gedeeld risico, gedeelde beloning’ in plaats van op basis van een vooraf vastgesteld bedrag. Zij worden afgerekend op hun toegevoegde waarde, constateert IDC.