"Een blijvende onderschatting van de ernst van het millennium-probleem kan bedreigend zijn voor het ongestoord functioneren van vitale delen van de samenleving na het jaar 2000."
Deze waarschuwing van minister-president Wim Kok viel te beluisteren tijdens de presentatie van het plan van aanpak van het Millennium Platform. Volgens Kok is de bewustwording aan de te lage kant. Door intensieve samenwerking – "het samen beter kunnen doen" – moet het probleem aangepakt kunnen worden. Ook internationaal staat het onderwerp op de hoogste politieke agenda. Kok meldde dat hij binnenkort overleg voert met Engelands minister-president Tony Blair over de Europese afstemming rond activiteiten voor de Jaar 2000-problematiek.
Koks ernstige woorden moeten het belang van een nationale aanpak kracht bij zetten. Het Millennium Platform, waar vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven zitting in hebben, coördineert dit.
Drie doelstellingen
Tijdens de aftrap liet voorzitter Jan Timmer, ex-topman Philips, al weten dat "alles oplossen onmogelijk is". De opdracht die het platform heeft meegekregen luidt: de gevolgen van het eeuwwende-probleem tot een minimum te beperken waardoor de continuïteit van de dienstverlening niet in gevaar komt. In dit kader zijn drie doelstellingen geformuleerd: het vergroten van de bewustwording, bemiddeling tussen betrokkenen en het meten van de voortgang.
Een projectbureau is verantwoordelijk voor de uitvoerende werkzaamheden en bestaat uit vijf werkgroepen: communicatie, informatie- en communicatietechnologie, ‘embedded software’, juridische & financiële zaken en ketenproblematiek. Inmiddels zijn een informatienummer (0800 9992000) en een Internet-site (http://www.mp2000.nl) in het leven geroepen. RS