Telecomaanbieders moeten vaste maandtarieven aanbieden. Dat is volgens de Amerikaanse professor Nicholas Negroponte een van de methodes om het gebruik van Internet te stimuleren in Europa. Betalen per minuut ontneemt kinderen de mogelijkheid om lang te surfen. Na verloop van tijd trekt de moeder de stekker eruit, denkt Negroponte.
De directeur van het MIT Media Lab uit Cambridge Massachusetts was uitgenodigd door de Technische Universiteit Eindhoven, om de Holstlezing te verzorgen. De auteur van het boek Being Digital liet zijn licht schijnen op de vraag waarom Europa nog spaarzaam is aangesloten op Internet. In de Verenigde Staten heeft 85 procent van de tieners thuis een aansluiting op Internet. "Het valt niet mee om in Amerika een kind van veertien jaar te vinden, dat niet ‘digitaal’ is", gaf Negroponte aan. "Ouderen digitaliseren eveneens. Ruim 30 procent van mensen boven de tachtig bezit een PC. Laatst ontmoette ik een vrouw van 82; zij legde Internet uit aan een vrouw van 102." In Europa zijn de cijfers minder aansprekend. "Er loopt een lijn door het continent die Scandinavië scheidt van de overige landen. In Finland gebruikt 60 procent van de bevolking Internet", betoogde Negroponte. "Het gebruik van computers door kinderen in Duitsland en Frankrijk is meer dan bedroevend."
Wereldvrede
De redenen van deze achterstand zijn volgens de professor talrijk. Allereerst kost het telefoneren in Europa teveel geld. Bovendien reageren de centralistische Europese landen onwennig op een gedecentraliseerd en anarchistisch systeem als Internet. De aard van de Europeanen werkt remmend op gebruik van het World Wide Web. "De mensen stoppen hier om vijf uur met werken. Maar Internet is tijdloos." Nationalisme werpt ook drempels op voor het gebruik van Internet, dat met één klik elk land bereikbaar maakt. Negroponte gaf drie oplossingen voor de vijf gesignaleerde problemen: Internet op school, vastgestelde maandrekeningen voor telefoongebruik en het doceren van de Internet-taal Engels. Negroponte mag dan worden beschouwd als een kenner van de digitale wereld, de Amerikaan sloeg aan het eind van zijn lezing door. De professor sprak zoals de koningin haar kerstboodschap voorleest over de bijdrage van Internet aan de wereldvrede. De zalvende woorden van de Internet-evangelist gingen over kindertjes die overal ter wereld met elkaar communiceren. Vrede dankzij Internet; wellicht iets te veel eer voor een medium dat supportersgroepen gebruiken om af te spreken voor de volgende veldslag?