Halfgeleiderfabrikanten die hun chips ook op de markt voor PC-onderdelen willen afzetten, moeten naar Intels pijpen dansen. Machtige bedrijven als Nec, Samsung en Siemens moeten de technologie van Intels dochter Rambus kopen. Anders kunnen hun werkgeheugens niet met toekomstige Pentiums communiceren.
Dram-chips vertegenwoordigen ruim een derde van de totale halfgeleidermarkt. Intel wil dat iedereen de Direct Rdram-standaard van Rambus gaat gebruiken. Het bedrijf was eerder succesvol met snelle geheugenchips voor spelletjesmachines. De Direct Rdrams verdubbelen de data-bus tot 16 bits. Met een toekomstige kloksnelheid van 800 MHz geeft dat een piek-bandbreedte van 1,6 gigabyte per seconde.
Hans-Peter Bette, adjunct-directeur marketing voor Siemens’ geheugenchip-divisie, noemt de ontwikkelingen ‘beangstigend’. De drams van Rambus kunnen uitgroeien tot werkgeheugens die zijn geoptimaliseerd voor Intels Pentium-processoren. Ook Darrel Benke, directeur strategische planning van Intels concurrent Cyrix, vindt de situatie ‘belemmerend en ongewenst’. Het risico is dat Intel ervoor zorgt dat zijn Pentiums alleen met Rambus-drams kunnen praten. Dat dwingt iedereen om die standaard te omarmen.
Rambus is opgericht door oud-medewerkers van Intel. Inmiddels heeft de moeder een aandeel in haar dochter. Alle grote dram-producenten zijn intussen onderuit gegaan. Ze moesten een licentie nemen op de Rambus-chips en hun eigen ontwerpen (met een open en gratis standaard) naar de tweede rang schuiven. Ook Siemens ging onlangs overstag, maar zal samen met Micron Technologie (VS) de productie van zijn eigen sldrams voortzetten.
Een vraag is nog of de Rambus-standaard ook snel zal doordringen werkstation en servers. Intel heeft de Direct rdrams nog niet gekozen tot geheugenchip-architectuur voor zijn 64-bit Merced-processor.