Worldcom heeft zich in een korte tijd een vaste positie op de telecommarkt verworven. Met het bod van 37 miljard dollar op het Amerikaanse bedrijf MCI maakte de snelgroeiende onderneming zijn ambitie waar om uit te groeien tot de groten der aarde. In Nederland opende Worldcom de aanval op de positie van PTT Telecom op de binnenlandse markt voor telefoongesprekken.
Directeur Frans van Belle van Worldcom Nederland lijkt in geen enkel opzicht op de Amerikaanse president-directeur Bernard Ebbers, die met een sigaar in de mond en op cowboy-laarzen de telecommarkt verovert. Wat ze wel gemeen hebben, is hun ambitie om met Worldcom een belangrijke rol op de telecommarkt te spelen. "We moeten in Nederland vanuit een underdogpositie groeien naar een plek op de markt waar we recht op hebben." De directeur laat er geen gras over groeien. "Kijk, we willen vanuit de lokale Amerikaanse situatie uitgroeien tot een wereldwijde onderneming. Dat betekent voor ons dat Worldcom in alle landen een vestiging heeft en op elke markt minimaal de tweede of derde positie moet veroveren." Na het uitblijven van een reactie, vervolgt hij: "Dus ook in Nederland. En dat kan alleen door flinke investeringen. Vorig jaar heeft Worldcom Nederland 150 miljoen gulden geïnvesteerd. In 1998 zal dit bedrag aanzienlijk toenemen. Op dit moment werken er bij de Nederlandse vestiging 85 mensen. Binnen een jaar willen we 250 werknemers aantrekken." Het bedrijf heeft daartoe in de Amsterdamse Rembrandttoren inmiddels een extra etage gehuurd.
Agressief
De overname van MCI door Worldcom zal ook in Nederland gevolgen hebben. Analisten verwachten dat de nieuwe onderneming MCI Worldcom een onderneming met een enorme potentie is. "In eerste instantie heeft de samenvoeging niet zoveel gevolgen voor de Nederlandse markt. We kunnen wel veel leren van de klantenservice van MCI. Ik denk dat de kwaliteit van de dienstverlening er op vooruit gaat", voorspelt Van Belle. Worldcom staat bekend als een agressief bedrijf, dat groot is geworden door overnames. In oktober bood de onderneming kortingen aan op binnenlandse telefonie in Amsterdam, waarmee het de aanval opende op PTT Telecom. Inmiddels heeft de Gerechtelijke Organisatie Amsterdam zich als grote klant gemeld en volgens Van Belle zal Worldcom binnenkort nog meer contracten afsluiten. De onderneming kan lagere prijzen aanbieden, omdat de onderneming over een eigen infrastructuur in Amsterdam beschikt. Het netwerk bestaat uit drie ringen, langs de grachtengordel, in zuid en zuid-oost.
Toegevoegde waarden
Worldcom wil het netwerk snel uitbreiden naar de gehele Randstad. "Amsterdam is natuurlijk maar een kleine wereldstad", licht Van Belle toe. Het telecombedrijf opende vorige week een vestiging in Rotterdam en verwacht de havenstad in 1998 aan te sluiten op het netwerk. "Dat gaat razendsnel, we gaan dwars door de weilanden heen. We leggen de kabels langs de bestaande pijpen van de Gasunie." Onlangs haalde Worldcom een kabel vanuit de Noordzee binnen die aansluiting biedt op het Europese en Amerikaanse netwerk. "Amsterdam speelt een centrale rol in de netwerken, vandaar dat we ons ondersteuningscentrum in deze stad onderbrengen", verklaart Van Belle. De Nederlandse directeur vindt dat Worldcom uniek is op de markt. "Wie heeft er naast de PTT ervaring met het koppelen van gebouwen en met de infrastructuur binnen bedrijven? Alleen wij", beantwoordt hij zijn eigen vragen. "Het bezit van een eigen infrastructuur maakt ons competitief. We kunnen service verlenen van een voordeur in New York tot aan de deur in Amsterdam. Door onze scherpe prijsstelling hopen we bulkverkeer binnen te halen, waardoor we toegevoegde waarden als fax via Internet kunnen realiseren." PTT Telecom heeft aan de Tweede Kamer gevraagd flexibele tarieven te kunnen bieden. Met deze toestemming kan PTT de strijd met Worldcom in Amsterdam aangaan, zonder dat het ook in de andere gebieden lagere prijzen moet hanteren. Van Belle noemt dit verzoek buiten de orde. "De PTT mag best op een deelmarkt concurreren, als wij dat ook kunnen doen. Dit is nog niet altijd het geval."
Groot contract
De Gerechtelijke Organisatie Amsterdam heeft een contract gesloten met Worldcom voor de exclusieve levering van telecommunicatiediensten. De Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg hoopt de totale communicatiekosten terug te brengen met 20 procent en daarnaast jaarlijks meer dan een ton te besparen op de verbindingskosten. Deze ontwikkeling maakt deel uit van een project dat de overstap op een volledig gedigitaliseerd systeem voor bestanden en dossiers moet bewerkstelligen. De organisatie verwacht dit project binnen vijf jaar af te ronden. Vanaf dat moment kunnen alle medewerkers via een digitaal netwerk toegang krijgen tot het archief en procedurele documenten. Directeur Frans van Belle van Worldcom is tevreden met de nieuwe klant. "We gaan alle communicatiediensten over onze eigen infrastructuur leveren aan de Gerechtelijke Organisatie". Het telecombedrijf zal ook de drie hoofdvestigingen van de organisatie in Amsterdam met elkaar verbinden. "We zijn om verschillende redenen overgestapt naar Worldcom. We vonden dat de Nederlandse PTT, onze vorige leverancier, niet het service-niveau kan bieden dat we nodig hebben, terwijl Worldcom dat wel kan" aldus manager Ton van Pul van de Gerechtelijke Organisatie. De verbindingen van Worldcom zijn gebaseerd op glasvezel, waardoor de communicatie over het netwerk veilig is.