De PSP-methode (personal software process) helpt de veranderingsgezindheid van de automatiseerders te verhogen door ze bewust te maken van hun eigen mogelijkheden om tot snelle verbeteringen te komen, aldus Hans Sassenburg.
Origin Technical Automation plaatste een kritische kanttekening bij de PSP-cursus (Computable, 24 oktober). In twee dagen zouden cursisten niet meer dan een aantal trucjes kunnen aanleren en biedt zo’n korte periode onvoldoende ruimte om de noodzakelijke concepten en methoden bij te brengen. Namens Alert Automation Services en alle cursisten zou ik hier graag op willen reageren.
De automatiseringsbranche is nog onvolwassen. Men wordt zich hier steeds meer van bewust en zoekt naar mogelijkheden om projecten beter te kunnen beheersen. Vanaf begin jaren negentig is er veel belangstelling ontstaan voor het capability maturity model (CMM); aanvankelijk in de technische automatiseringsbranche, maar de laatste jaren ook binnen de administratieve branche.
Het CMM blijkt een goed instrument te zijn om vanuit een ’top-down’ benadering sterktes en zwaktes in een automatiseringsorganisatie bloot te leggen. Om na zo’n sterkte/zwakte-analyse daadwerkelijk te komen tot verbeteringen is het juist, dat er betrokkenheid van het management alsmede veranderingsgezindheid van de automatiseerders aanwezig moet zijn. Met name dit laatste aspect is interessant, omdat de automatiseerders zelf uiteindelijk de verbeteringen handen en voeten zullen moeten geven. Hiermee komt direct de kracht van PSP naar voren.
Bewustmaking
Deze methode helpt de veranderingsgezindheid van de automatiseerders te verhogen door ze bewust te maken van hun eigen mogelijkheden om tot snelle verbeteringen te komen. Dit gebeurt door mensen tijdens een cursus een aantal programmeeroefeningen uit te laten voeren. Men wordt hierbij gedwongen gemaakte fouten op te sporen, te administreren en het effect ervan te berekenen. Bij onze training van twee dagen voeren de cursisten vier programmeeroefeningen uit. Tijdens die oefeningen wordt duidelijk zichtbaar dat door middel van stapsgewijze aanpassingen in de werkwijze forse rendementsverbeteringen worden gerealiseerd. Het concept, de methode en het nut komen hierbij kristalhelder naar voren.
Dit wordt bereikt doordat de oefeningen en de ontwikkelingsomgeving eenvoudig zijn gehouden en het gebruik van ingewikkelde programmeertalen en taalconstructies wordt vermeden. De hoeveelheid administratie is beperkt tot het meest noodzakelijke en geautomatiseerd met spreadsheets. Alle franje wordt dus weggelaten om mensen snel de essentie van de PSP-methode te laten doorgronden. Een cursus van twee weken met tien programmeeroefeningen biedt de mogelijkheid nog dieper op de stof in te gaan, een cursus van een half jaar met honderd programmeeroefeningen vergroot die mogelijkheden waarschijnlijk nog meer. Men zal de baten ervan echter moeten afzetten tegen de kosten.
‘Road to paradise’
Als gastdocent aan de Technische Universiteit in Eindhoven zou ik het liefst zien dat er meer aandacht besteed wordt aan procesmatige aspecten zoals het CMM en PSP, maar ook aan persoonlijke vaardigheden en ‘software engineering’ zelf. Wat zijn de criteria voor een goed ontwerp? Wat betekent objectgeoriënteerd werken? Wat is nu eigenlijk ‘defensief programmeren’? Wat is ‘design for testability’? Hoe zet je een robuuste maar toch flexibele architectuur op? Om dit alles te leren zou de gemiddelde automatiseerder opnieuw een jaar de schoolbanken in moeten. Dit is echter een ‘unrealistic road to paradise’, omdat het niet aannemelijk te maken is dat de kosten de baten zullen rechtvaardigen. We zullen met beide benen op de vloer moeten blijven staan en moeten zoeken naar realistische mogelijkheden.
Onze cursus van twee dagen ontlokt ‘ervaren programmeurs’ uitspraken als: "Deze cursus was een regelrechte openbaring voor mij" en "Nu pas zie ik wat mijn persoonlijke bijdrage kan zijn bij het komen tot een betere beheersing van onze projecten". Dan is het een investering geweest die voor deze mensen klaarblijkelijk de moeite waard was. Wij hebben dan een zinvolle bijdrage geleverd om het vakmanschap op een praktische en doelmatige wijze op een hoger niveau te krijgen.
Hans Sassenburg
Alert Automation Services b.v.