British Telecom (BT) zag als een van de grootste telecomdienstverleners in Europa al vroeg het belang van aanwezigheid in de Verenigde Staten. Daar zitten de grote bedrijven en daar worden de wereldwijde telecomcontracten getekend. Na het een aantal jaren zelfstandig te hebben geprobeerd onder de naam BT USA, nam het in 1993 voor ruim 8 miljard gulden een groot belang in MCI – na AT&T de tweede leverancier van internationale telefoniediensten. Amerika moet je samen met de Amerikanen bewerken.
De Engelse ‘Sirs’, ruim vertegenwoordigd in de hogere regionen van BT, trokken als een volleerde Tenderfoot succesvol ten strijde. Ze kwamen al snel met Concert, een nieuwe dienst voor wereldwijde telecommunicatie.
Dat de Engelse heren het niet makkelijk hadden in het land van de cowboys, bleek afgelopen jaar toen zij pas zeer laat hoorden dat MCI er financieel een potje van had gemaakt. Met een strak gezicht en een stiff upper lip, liet BT weten dat dit geen pas gaf.
De deal uit 1993 gold als een van de grotere financiële transacties. Sindsdien is de kolder in het hoofd geslagen van veel Amerikaanse telecom-ondernemers en -beleggers. Telecom heeft de toekomst en daar mag je gerust wat miljarden tegen aan gooien.
Dit is ook de filosofie van Worldcom-topman Ebbers. Met één grote zwaai, zet hij de Engelse Tenderfeet van BT weer terug in de tijd. Voor het astronomische bedrag van 37 miljard dollar neemt hij MCI over en bezorgt daarmee BT een miljardenwinst op zijn MCI-belang. British Telecom staat er wel weer alleen voor in Amerika.